Kočky se dorozumívají jak řečí těla, tak i zvukem a pachem. Zdvižený ocas znamená důvěru, rozšířené zorničky zase velkou radost, ale také bolest či strach. Pokud se kočka hrbí, cítí se ohrožena. Když kočky značkují močí, chtějí ukázat ostatním kočkám, že je to jejich území. Kromě toho mají kočky celý repertoár kočičích zvuků a každý má svůj význam. Abyste však své kočce rozuměli, závisí správný překlad daného zvuku na konkrétní situaci.

Jak rozumět kočkám:

Zdroj: Youtube

Mňoukání má mnoho významů

Mňoukání je považováno za typický kočičí zvuk. Co vám chce ale kočka mňoukáním sdělit? Většinou ho kočka používá, když po vás něco chce. Může to znamenat například, že má hlad, chce si hrát nebo potřebuje pomoc. Každá kočka má svůj vlastní „styl” mňoukání. Některé kočky mňoukají více, jiné méně. Například siamské kočky jsou považovány za poměrně upovídané.

Mňoukání v noci může mít různé příčiny. Kromě nudy nebo hladu může být za tímto kočičím zvukem i vážná nemoc. Pokud se tedy mňoukání noc co noc opakuje, poraďte se raději se svým veterinářem.

Vrnění znamená spokojenost i bolest

Když kočka vrní, cítí se příjemně. Nejčastěji se to děje, když je někdo hladí nebo když dostanou chutnou potravu. Malá koťata umí vrnět již od jednoho týdne věku a dávají tak své matce najevo, že je vše v pořádku. Když se kočičí maminka vrací do pelíšku, dává vrněním svým dětem vědět, že je také vše v pořádku.

Vrnící kočka na klíně má na nás lidi relaxační účinek. Odborníci zjistili, že právě tento kočičí zvuk snižuje krevní tlak. Vrnění ale může znamenat i to, že je kočka ve stresu, má velké bolesti nebo umírá. Vrněním se uklidňuje.

Šťastné vrkání

Kočičí zvuk „vrkání“ je určen jako pozdrav lidem a ostatním kočkám. Pokud vydává přátelské „mrrp“, má dobrou náladu a chce si s vámi povídat ve svém jazyce. Vrkání znamená něco jako „ahoj, to jsi ty – super!“ nebo „tady jsem“ a někdy také „pojď se mnou“.

Syčení, prskání a vrčení

Pokud je kočka velmi rozzlobená nebo se cítí vážně ohrožena, začne syčet. Zuřivý výraz v její tváři spolu se syčivým kočičím zvukem říká protějšku zcela jasně: „Jen sem a dál ne!“ Pokud syčení nemá žádný účinek, snaží se kočka svého protivníka zastrašit prskáním a pliváním. Kočka také dává najevo, že je opravdu rozzlobená, vrčením. Vrčivé zvuky jsou definitivním posledním varováním před seknutím tlapkou.

Zdroj: zoohit.cz, ifauna.cz