Koenzym Q10 není nic neobvyklého, s největší pravděpodobností je tento antioxidant součástí vašeho každodenního jídelníčku. Je přirozenou součástí našeho těla, a tudíž také naší stravy. Vyskytuje se v mase, rybách, ořeších, rostlinných olejích a dalších potravinách. Tělo si ho vytváří přirozeně, ale s přibývajícím věkem se jeho množství v těle snižuje. Proto je občas potřeba ho doplnit.

Pokud budete koenzym Q10 užívat každý den, udělá s vaším tělem opravdové divy. Podívejte se na jeho účinky na naše tělo:

Zdroj: Youtube

K čemu potřebujeme koenzym Q10?

I když si koenzym Q10 můžete doplňovat léky, většina z nás ho v těle v dostatečném množství už má, a to díky konzumaci potravin, které jsme jmenovali výše. K čemu nám ale vlastně slouží?

Je důležitý pro náš metabolismus a správnou funkci buněk, které chrání před poškozením. Koenzym Q10 může zlepšovat fyzickou výkonnost. Používá se k léčbě vysokého tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Snižuje riziko srdečních onemocnění a srdečního selhání. Může také působit jako prevence proti bolestem svalů a migrénám. Ale nečekejte zázraky přes noc, jedná se o dlouhodobější účinky. Koenzym Q10 studovali odborníci pro jeho pozitivní účinky na lidské tělo, avšak je potřeba více výzkumů, které by je stoprocentně prokázaly. Nedokážou například určit, zda se jeho umělým doplňováním účinky zvyšují.

I když není stanovená maximální denní dávka koenzymu Q10, studie naznačují, že by měla dosahovat až 200 miligramů. Pozor na předávkování: může způsobit mírné vedlejší účinky, jako jsou průjem, nevolnost a u lidí s chronickými onemocněními nebo problémy s játry také snížení krevního tlaku a hladiny cukru. Užívat doplňky s koenzymem Q10 se nedoporučuje těhotným, kojícím a dětem kvůli nedostatku důkazů jejich účinků.

Pokud trpíte nějakým závažnějším onemocněním, poraďte se před konzumací koenzymu Q10 s vaším lékařem.

Zdroje: mayoclinic.org, webmd.com