Máme pro vás osvědčený návod od zahradní architektky a floristky Lenky Hrubé, která u nás kokedamy uvedla ve známost a také je už řadu let vytváří. Prostě ví, jak na to.

Zaujalo nás

Kokedama je jiný způsob pěstování zpravidla interiérových rostlin. Zjednodušeně řečeno: jejich kořeny obalíte speciálním substrátem, přidáte mech, provázky a výsledek doma pověsíte. Tedy u nás. V Japonsku, odkud kokedamy pochází, se takto pěstují bonsaje a třeba i trvalky. V každém případě je to bezvadný nápad, jak dostat zeleň i do malého bytu. Zalévání je také hračka, rostlinu sejmete ze závěsu, mechovou kouli namočíte do odstáté vody, necháte okapat a vrátíte zpět.

Co budete potřebovat

Každému se líbí jiné hrnkovky a dobrá zpráva je, že kokedamu vytvoříte téměř ze všech. Ale vyplatí se začít s těmi, jejichž zemina lépe drží pohromadě, jako jsou vlhkomilné hrnkovky (asparágus, maranta, kalatea a podobně). Zeminu z nich nevyhazujte, přidá se do speciálního substrátu. Kromě ní potřebujete japonský jíl, akadamu a zeolit, to je základ. Pak ještě rašeliník, dále mech na finální „obal“, provázek (Lenka Hrubá doporučuje provázek z umělých vláken), nit, závěs s očkem a háčkem. A kdyby se vám nechtělo shánět suroviny na etapy, prodávají se sety rovnou na výrobu kokedam.

Zde je videonávod pro netrpělivé:

Zdroj: Youtube

Krok za krokem

  • Nejprve si namíchejte substrát v poměru 5 dílů japonského černého jílu, 2 díly akadamy, 2 díly substrátu a 1 díl zeolitu. Prakticky pro jednu středně velkou kokedamu jde o: 500 ml jílu, 200 ml akadamy, 200 ml substrátu na pokojovky, 100 ml zeolitu.
  • Rostlinu, kterou předem nezalévejte, vyndejte z květináče, oklepte z ní zeminu, ale opatrně, pozor na kořeny.
  • Rašeliník namočte do vody, počkejte, až se nacucá, pak přebytečnou vodu vymačkejte a kořeny rostliny do něj zabalte. Měla by vzniknout malá kulička. Nejde to? Kuličku převažte nití.
  • Suroviny na substrát smíchejte (lze přidat trochu vody), vytvořte kompaktní hmotu. Po částech ji přidávejte na kouličku z rašeliníku, přitlačujte ji, až vytvoříte velkou kouli, která dobře drží pohromadě.
  • Nakonec kouli obalte mechem - je-li moc suchý, předem ho navlhčete. Lépe se vám bude pracovat s menšími kusy, které postupně přitlačujete na kouli. Ovažte provázkem.
  • Přidejte kus provázku s očkem a háčkem, abyste mohli kokedamu pověsit tam, kde ji chcete mít.

Zdroj: zahradananiti.cz