Děti už pomalu chystají konec školního roku, ať ve škole nebo ve školce, navíc se přidají nějaké ty narozeniny a příslušná party k tomu, blíží se také dětský den...., přelom května a června je zkrátka ve znamení dětských oslav, které se musejí náležitě zapít. A byla by škoda jen tak bez fantazie otevřít obrovskou láhev přeslazené limonády – děti vždycky uvítají nápadité koktajly. Co všechno potřebujeme Základem dětských koktajlů je med, mléko, smetana, kvalitní džusy – ale hlavně fantazie a barvy. To znamená, že dětem se zavděčíme třeba i jednoduchým nápojem, ale pestře ozdobeným a podávaným v pěkném poháru a především s brčkem. Ke slazení si připravíme med, cukrový sirup nebo obyčejný ovocný sirup – nejlépe co nejpřírodnější - s fruktózou, bez konzervantů, bez mnoha barviv. K přípravě dětských koktajlů můžeme použít čerstvé citrusové šťávy i 100% džusy, využít můžeme i nálev z aromatických kompotů, třeba broskvového, meruňkového, jahodového. Potřebovat budeme také dobré mléko nebo smetanu. Příprava může být zcela jednoduchá – ingredience smícháme ve sklenici nebo lépe pěkně našleháme v mixéru – děti potěší totiž i efektní pěna. Zmrzlinová mléka Jednoduchý koktajl vytvoříme důkladným rozmixováním zmrzliny a mléka. Koktajl získá barvu od zmrzliny, takže barevnost dotáhneme různými ozdobami. Banánová zmrzlina s mlékem vytvoří nažloutlý koktajl, kde sklenku přizdobíme kolečkem banánu. Na sklenku s jahodovým koktajlem zavěsíme tenký plátek velké jahody. Obdobně ozdobíme pohár půlkolečkem ananasu. Dbáme ale, aby menší děti kousky ovoce nebo jiné ozdoby na sklence viděly, neházíme jim je do nápoje, tak jako dospělým třeba do koktajlu olivu. Mohlo by to být nebezpečné v případě, že by při pití kousek ovoce nešikovně spolkly a začaly se dusit. Ze stejného důvodu použijeme raději drcený led nežli kostky. Džusové mléko Místo zmrzliny můžeme také mléko našlehat s ovocným džusem. Zajímavou chuť bude mít mléko například s multivitamínem nebo černorybízovým džusem; dětem chutná i ananasové nebo hruškové mléko. Voňavý koktajl Snoubí se v něm vůně malin, vyzrálé broskve a smetany. Na jednu porci si připravíme 1 broskev, 1 menší pomeranč, 7 - 9 malin, 25 - 30 ml smetany, lžičku medu, případně trošku drceného ledu. V odšťavňovači vylisujeme broskev a pomeranč. Šťávu přelijeme do mixéru, přidáme smetanu, med a maliny. Spolu krátce intenzivně rozmixujeme. Přelijeme do vysokého poháru, podle uvážení přidáme ledovou tříšť. -ag-