Co to vlastně je koktajl vhodný pro dámy? Proč se dodnes odlišují míchané nápoje pro pány a pro dámy? Jaký je rozdíl? V chuťových buňkách? Možná slovo do pranice a možná téma k zamyšlení. Zarazí mě, když mi někdy barman ihned nabízí něco přeslazeného, navoněného, lepkavého, co mě navíc druhý den zneschopní, protože hlava praská. Tak si ještě v 21. století někteří (ale jen někteří!) muži představují dámské pití. Všechno vzniklo pravděpodobně v době, kdy dámy měly čas a v poklidu se sešly u kafíčka, likéru a zákusků. Dnes je životní styl trochu jiný, ale přesto na konci receptů na koktajly často najdeme poznámku „…podáváme dámám“. Když se začneme pídit po tom, z čeho se většinou „dámské koktajly“ skládají, dozvíme se to třeba, když nahlédneme do takového domácího baru, jehož obsah si majitel pěstuje v první řadě jako lákadlo na slečny. Najdeme tu baileys a jiné krémové likéry, dále takové věci jako malibu, gin, různé druhy bolsu, řady sladkých sirupů výrazných chutí, vermuty a sekty…z toho vyplývá, že důraz je kladen na vůni a sladkou chuť. Někdy to vypadá, že krátké drinky jako whisky on the rock by snad žena nepřežila. Správný koktajl by měl být vyvážený, příjemný, voňavý, chuťově zajímavý…to všechno je pravda. A když je to jen občas, při výjimečné příležitosti, kdy je navíc i chuť na sladké – proč nakonec „dámské pití“ neochutnat, občas si ho nedopřát a případně se zase jednou pro změnu nenechat trochu hýčkat? A jak by tedy mohl vypadat správný koktajl pro dámy? Třeba následovně – vybrali jsme koktajly začínající na B… Babbie´s speciál Velmi jednoduché a efektní. Potřebujeme na jednu porci 6 cl Apricot Brandy Bols, 3 cl smetany a 1 střik ginu. Všechno protřepeme v šejkru a nalijeme do koktajlové sklenky. Barbary coast Do šejkru dáme led, na něj postupně přidáváme odměřené dávky: (Pro snadné zapamatování: čtyři ingredience po třech centilitrech): 3 cl whisky, 3 cl ginu, 3 cl Créme de Cacao, 3 cl smetany. Intenzivně protřepeme a nalijeme do koktajlové sklenky. Blanche (Blanchette) Nápoj, který vyrobíme bez šejkru. Na porci potřebujeme 2 cl campari, 2 cl vermutu extra dry, 2 cl čerstvé pomerančové šťávy, sekt na dolití. Plátek citronu a cukr na ozdobu. Okraj sklenky nejprve ozdobíme: natřeme citronovou šťávou a ponoříme do moučkového cukru. Do sklenky opatrně nalijeme campari, vermut a pomerančovou šťávu. Dolijeme dobře vychlazeným sektem a přizdobíme plátkem citronu. -ag-