Mezi tím přijela i paní starostka, aby věděla, že se opravdu staneme novými obyvateli - moc milá paní. Byla nadšená z mojí šatny. Pan úředník si myslel, že sbírám kabelky.

Úředník nám to ale zadarmo nedal, to ani náhodou. Měl problém se dvěma neodvětrávanými šatnami, říkal u toho: „to je špatně, to je špatně“. Já jsem za ním koulela očima na manžela, ten neříkal nic. Potom úředník zasedl k našemu třímetrovému stolu a jal se kontrolovat lejstra. Tak nějak hned jsme měli zkolaudovanou garáž, tam neměl sebemenší problém, i když garáž není hotová, omítnutá, vrata chybí…

Ale u našeho domu začaly větší zádrhele. Takže naše slavné geotermální vrty, na které jsme sháněli povolení všude možně, vyjádřit se musely i báňské úřady a povolení nám vydával městský úřad oddělení životního prostředí – tak na tyto vrty nebylo vydáno územní rozhodnutí. Aha! A jak je to možné? My jsme na sebe s manželem koukali a nechápali. Jak nám mohlo být vydáno povolení, když o tom tento ouřada nevěděl?

A my si myslíme, že věděl, že někde došlo k nějakému pochybení, nevidíme to až tak na naší stranu, protože bez správného povolení by nám vrty patrně nikdo nevyhloubil a povolení nedal!

To byla jedna závada.

Druhá závada – chyběly dvě věty na dalším lejstru od našeho projektanta, a to počet obestavěných krychlových metrů a s jakým výsledkem byla provedena zkouška naší jímky. A bez toho kolaudace ukončena nebude.

A třetí závada byla, že v suterénu domu, se kterým jsme vůbec nic nedělali a nechali podle stavby původního majitele, tak tam nesouhlasí skutečnost s projektem v několika bodech a projekt se musí překreslit. Některé dveře se otevírají na druhou stranu a jedny dveře jsou jinde.

S nasazením zdraví a snad i života

Takže jsem v pátek převzala další lejstro, se kterým jsme v sobotu nakráčeli do domu našeho souseda, se kterým se ještě neznáme. Měl zrovna hroznou chřipku a musel nám podepsat, že souhlasí s umístěním našich vrtů a že ani další členové jeho rodiny nejsou proti. A pak na toto lejstro musela dát razítko starostka, že ani obec s tímto nemá pražádný problém.

Pak jsem v pondělí donutila projektanta, aby doplnil prohlášení o dvě věty. Ten měl zrovna angínu. Potřebné doklady jsem tak získala s ohrožením vlastního zdraví a života! Celá zpocená i se synkem vyzvednuvším ve školce jsem vyšlapala spoustu schodů na úřad a tam pokorně předala důležitá lejstra ouřadovi, pak zaplatila správní poplatek (já už neřeším proč a nač, protože mým cílem je získat zkolaudovaný dům a číslo popisné). A cíl, jak je známo, je strašně důležitý…

Doklad o kolaudaci už od září potřebuji dodat naší bance, která nám na baráček půjčila peníze. Je to jedna z podmínek hypotéky. A ráda bych začala využívat krásnou poštovní schránku u naší branky, kterou jsme mimo jiné vybavili i novou cedulkou Pozor pes!

Další úspěchy

Rodiče vyzvedli na poště dar od Ježíška a já budu o víkendu opět sázet, tentokrát živý plot. Asi ho dám k příjezdové cestě, abychom to pěkně orámovali. Takže mi musí soused (řeknu vám, že to má velké výhody, mít za souseda dodavatele zahradní techniky a všeho potřebného pro zahradu www.milanparal.cz) přivézt další velkou roli fólie, abych měla správně založený záhon. Neboť není nad bezúdržbovou zahradu.

Tento týden by se mělo pokročit s dostavbou garáže, je již položena zámková dlažba v celém vnitřku a pak se s ní bude pokračovat dál ven. Následovat budou vrata, a tak už budou i naši plechoví miláčkové v suchu a teple. Dálkové ovládání bude samozřejmě součástí dodávky. Vlastně už se to jen doprogramuje, protože Jaruška už od rybníčku mačká a otevírá vjezdovou bránu. Jaká to je krása, nemusím jistě zmiňovat. Mé boty již tak dost trpí na dosud nehotovém chodníčku. I když stále hlásí pěkně i na listopad, jsem zvědavá, jestli náš řemeslník smluvený na chodníčky, na nás bude mít ve svém nabitém programu ještě do konce roku čas.

A terasa je sice opravená, prý bude celou zimu zakrytá, ale stejně ta izolace nevypadá nikterak dobře. Ale pravda se ukáže až na jaře, to budeme budovat právě terasu, pokryjeme ji něčím krásným, co dlouho vydrží, málo stojí, a nad tím bude pergola, s těmi stejnými vlastnostmi.

V naší krásné vsi proběhly o víkendu pašíkovy hody, takže mám tak o dvě kila navíc, neboť jak gulášek, tak i další pochutiny z pašíka chutnaly výtečně, i pivečko k tomu! Ještě že je u nás tak krásně a lidé stále dobří.