Desetitisícový mýtus vyvrátili vědci

Dlouhé procházky v této době letí. Stejně tak jako chytré hodinky, které vám vaše kroky měří. Lidé se navzájem motivují a předhání v tom, kdo ujde více kroků. Přece čím více kroků, tím budete zdravější, jenže tohle tvrzení není tak úplně pravdivé.

Vědci z Massachusettské univerzity ve své studii z března tohoto roku totiž došli k závěru, že deset tisíc kroků není správný cíl, ke kterému bychom měli všichni směřovat. Až tak tedy někdy večer na gauči zjistíte, že vám ten den chybí ještě pár tisíc kroků, nemusíte ze sebe mít špatný pocit.

Kolik kroků je tedy ideál?

Mýtus byl jednoduše založen na tvrzení, že aby chůze měla pozitivní efekt na vaše zdraví, je nutné udělat 10 000 kroků denně. Vědci ale zjistili, že k tomu, abyste zůstali zdraví, vám stačí nachodit řádově o několik tisíc kroků méně. Není nic překvapujícího na tom, že pro každého člověka je doporučená jiná denní dávka chůze.

Čtyři kilometry pro lidi nad šedesát let

Důležitým faktorem je například váš věk. Studie amerických vědců uvádí, že doporučená dávka pro lidi mladších šedesáti let je 8 000 až 10 000 kroků denně.

Pro lidi nad šedesát let je vhodné denně ujít něco mezi 6 000 (čili něco přes čtyři kilometry) až 8 000 kroky. Takový počet snižuje u této věkové skupiny riziko předčasného úmrtí o více než 54 procent.

Určitě je dobré na pravidelné procházky nezanevřít. Nejen že přispívají k fyzickému zdraví, ale člověk si u nich také vyčistí hlavu. Takže choďte, jak se vám to hodí a jak se daný den cítíte, ale hlavně choďte.

Zdroj: stoplusjednicka.cz, University of Massachusetts Amherst