Výsuvné zásuvky a skříňky s extrémně velkou nosností nám dovolují skladovat přímo v kuchyni ty potraviny, které dříve byly hlavně ve spíži, ale kterým z hlediska skladovací teploty kuchyňské prostředí nemůže uškodit. Výsuvné mechanismy jsou dokonalé a celá spíž na kolečkách vyjede, aniž vynaložíme větší námahu. U potravinových skříní oceníme zejména takzvané kulisové otevírání, spočívající v extrémně lehkém vysouvání dvířek se zásuvkami. Zásuvky mají důmyslné vnitřní členění, vestavěné nebo přestavitelné drátěné přihrádky, stejně tak i celá zásuvka je většinou z ušlechtilého drátu. Když nově zařizujeme kuchyni, mějme na mysli, že už v okamžiku, kdy ji plánujeme na papíře, bychom se měli snažit využít každý kout, každou skulinu prostoru, snažit se vybrat nábytek s maximálně racionálním vnitřním uspořádáním. Lepší je o chvíli déle váhat a srovnávat, než později zasahovat do už hotové sestavy, zejména, máme-li v kuchyni málo místa. Kupujme právě tolik místa, kolik potřebujeme Proto v obchodě na obhlídce toho, co se nám líbí, bychom měli už být vyzbrojeni dvěma údaji – první je obvyklý, totiž rozměr kuchyně. Podle něj hledáme, který nábytek a spotřebiče se nám tam jednoduše vejdou. Trochu v pozadí přitom většinou zůstává druhý, neméně důležitý údaj: totiž kolik předmětů celkově vlastně musíme skladovat. Důležité je, abychom o tomhle měli alespoň rámcovou představu – jinak se může stát, že si vybereme nedostatečně prostorné prostory, nebo zase zbytečně moc skříněk na úkor trochy volného místa, na které by mohl přijít třeba malý stolek nebo mobilní pultík. Pokud si nevíme rady, zeptáme se v obchodě po specializovaných programech, které optimální kuchyňský prostor dovedou vypočítat. Udělejme si jasno v tom, co všechno chceme skladovat ve vrchních skříňkách, když víme, co všechno se už dá dnes ukládat dole v objemných vysouvacích zásuvkách. Dále kolik chceme investovat do pohodlných, ale dražších plnovýsuvů, a co všechno chceme nechat volně vystavené třeba na jednoduchých a přirozeně levnějších policích. Naplánujeme si do detailu taková místa, jako jsou roky místnosti a seznámíme se s nabídkou a cenovými relacemi nejrůznějších rohových skříněk. Spočítáme si, kolik máme základního nádobí, kolik sad talířů, počet hrnců, příbory a náčiní. Dále orientačně zakalkulujeme předměty, které budou průběžně přibývat. Jaké potraviny můžeme skladovat v kuchyni? Dále je důležité si ujasnit, jaké potraviny chceme a budeme skladovat přímo v kuchyni. Jejich skladování je v současnosti dvojího druhu – příruční zásoba potravin je viditelně umístěná v dózách a slouží okamžitému vaření a zároveň esteticky dokreslují interiér. To jsou rozličné skleněné a plastové kontejnery na mouku, cukr, velké dózy na těstoviny, čočku, rýži, dózy na koření, olej, ocet. Pak máme určitou zásobu potravin v originálním balení, ze které dózy postupně doplňujeme. To bývá skladováno ve spíži, ale právě tyto zásoby můžeme bez problémů uchovávat právě ve velkých výsuvných spížních skříních. Předpokládaný obsah takové spižní skříně zjistíme tak, že si projdeme seznam potravin, které se dají skladovat v teplotě kolem 20oC, případně do 25oC. (Mimochodem teplota v kuchyni by měla dosahovat právě něco kolem 20oC) Je to většina sypkých potravin, různé prášky do pečiva, pudingové prášky, škroby, tekuté koření a podobně, zkrátka všechno, co nemusí být skladováno v chladničce. Většina z nich navíc vyžaduje suché, eventuálně temné prostředí, což kuchyňské spižní skříně splňují. Nádobím a potravinami to nekončí… Některé zásuvky jsou ihned plné neskladných věcí, které neuvěřitelně přibývají – jako mikrotenové sáčky a igelitové tašky. Vyhraďme místo na houbičky na mytí nádobí, papírové utěrky, filtry na kávu, alobal a různé potravinové fólie. Někdo má v kuchyni uloženy ještě všemožné potravinové doplňky a nejběžnější léky. Mějme ještě malou rezervu v úložném prostoru – někdy nechceme mít na pracovní ploše věc, kterou třeba denně nepoužíváme, nebo ji prostě chceme uložit někde po ruce a vytáhnout jen před použitím – to mohou být mlýnky na kávu, odšťavovače, lisy na ovoce, mixéry… -ag-