Jak často takový strom zalévat? Rozhodně ne každý den. Stačí, když strom zalijete jednou nebo dvakrát za měsíc, ale zato velmi vydatně. Konev vám stačit nebude, připravte si ideálně hadici. Takový strom bude potřebovat aspoň 200 litrů vody, ale klidně i víc. Funguje to totiž tak, že běžný strom odpaří až několik set litrů vody.

Jak nejlépe strom zalévat?

Jak již bylo naznačeno – zahoďte konev, připravte si hadici. Na ni nastavte malý průtok a takto ji nechte několik hodin u stromu. Postupně ji akorát posouvejte po celém obvodu stromu. Kmen zalévat nemusíte, kořeny jsou od něj dál. Orientačním bodem, kam hadici pokládat, může být konec koruny – většinou to je na jeden až dva kroky od stromu.

Co menší stromy?

Ty samozřejmě zalévejte méně. A o to častěji. Můžete okolí zamulčovat třeba vrstvou slámy. Tím snížíte množství odpařené vody, ale můžete přilákat hraboše. Proto dejte dobrý pozor.

Můžete zkusit i zavlažovací vaky

Ty se hodí obzvlášť ve městě, protože je tam tepleji. Vaky pomalu odkapávají, takže se voda spíš vsákne, než aby odtekla někam pryč. Zároveň jeden člověk dokáže zalít větší množství stromů za kratší čas – nemusíte stát s hadicí u jednoho stromu a čekat až se pomalým proudem zaleje. U velkých stromů dejte vaky pod okraje koruny, u malých stromů ke kmeni.

zdroj: ekolist.cz