Takových domů, jaký najdeme v Redwood City v Kalifornii, je v USA docela dost. Dřevěná konstrukce dlouhé stavby s vysokou střechou byla velmi typickým stavebním prvkem. Jen tenhle dům měl spoustu věcí navíc. Především se dožil současnosti v dokonalém původním stavu. Žádná otřesná vestavba, stržení původní střechy apod. A to se dost cení. Navíc i ten tvar není zas tak obvyklý. Šikmá střecha je opravdu hodně špičatá, a to i na místní poměry. Takové konstrukce se stavěly na kostely, což ovšem tento dům není.

Zdroj: VLM

Vzhůru na půdu

Majitelé ovšem potřebovali právě prostor na půdě zpřístupnit. Rozšíření podlahové plochy o půdu byl ale oříšek, protože se musela udělat kompletní rekonstrukce, aby něco takového bylo vůbec i ze statického hlediska možné. Nakonec tak byla rekonstrukce rozdělena na dvě etapy. První zahrnovala právě předělání půdy na obytné podkroví a druhá zahrnovala rekonstrukci kuchyně, obývacího pokoje a vstupu na terasu.

První fáze si vynutila instalaci střešních oken. Tedy ne těch moderních, ale vestavby několika vikýřů s okny. Velmi ladí s celkovým charakterem domu. Jsou zašpičatělé a okna jsou stejně členěná jako ta spodní. Zajímavý je vikýř nad vchodem. Ten totiž zvětšuje úroveň stropu až do krovu a osvětluje centrální vstup i se schody nádherným světlem. Schválně se sami podívejte, jak mu to sluší.

Druhá fáze

Po dokončení této fáze přišla na řadu druhá. Místo kuchyně je hlavním bodem setkávání celé rodiny a známých. A proto bylo zapotřebí prostor upravit tak, aby se stal skutečným centrem a pohodlným místem v průběhu celého dne. Navíc bylo nutné spojit ho s exteriérem, aby se dalo bydlet i venku. I to se povedlo na jedničku. Zaujme vložení historizujícího nábytku, který do dobového interiéru skvěle zapadl, stejně jako moderní kuchyně s velmi netradičním svítidlem nad ostrůvkem.

Zajímavé je i to, že dům získal nejmodernější technologie. Solární panely nabíjejí akumulátory, pracuje zde tepelné čerpadlo, a aby dům neztrácel energie, tak byla v rámci rekonstrukce vložena i velmi kvalitní izolace. Historická okna dostala izolační dvojskla.

  • Projekt: Koloniální dům
  • Lokace: Redwood City, Kalifornie, USA
  • Podlahová plocha: 372 m2
  • Foto: Michelle Lee Wilson Photography a Jean Bai Photo
  • Autor a zdroj: Andrew Morrall Architect