Plánujeme stavbu nízkého bungalovu a velmi rádi bychom měli v obývacím pokoji krbová kamna. Nebude ale malá výška stavby pro tah komína problém? Na druhou stranu ale nechceme, aby z nizounkého domu trčel vysoký komín, četli jsme o ventilátorech, které tah komína zlepší, máte s tím zkušenosti?


Mít komín v domě je dobré, posezení u krbu je často větší požitek než u televize. Ale samozřejmostí musí být vhodné řešení komínového tělesa, jeho umístění a dimenzování průduchu pro uvažovaná krbová kamna. Návrh komínu musí odpovídat všem předpisům a požadavkům, kterých není málo, a musíme si uvědomit, že realizace podléhá revizní zprávě, kterou nikdo na špatně zrealizovaný komín nevystaví. Revizní zpráva musí obsahovat veškeré údaje o kontrole a splnění normových hodnot. Eliminovat vzhled trčícího komínu je možné tím, že u bungalovu s šikmou střechou komín umístíme poblíž hřebenu střechy, je jasné, že umístění u obvodové stěny nebude zrovna pěkné.

Co všechno si musíte pohlídat při stavbě komína:

Zdroj: Youtube

Minimální účinná výška komínu pro tuhá paliva je 5 m. Komín může být i kratší, pokud se výpočtem pro konkrétní spotřebič prokáže, že stačí i menší účinná výška. Účinnou výškou se rozumí délka od osy připojovací tvarovky pro spotřebič po ústí komínu. Způsob připojení krbových kamen vždy udává výrobce a je třeba ho dodržet.

Pro zlepšení tahu komínu je možno použít např. komínový nástavec EKON, který zlepší nejen tah komínu, ale zlepší i hoření, a jak výrobce udává, i zvýšená teplota spalin se projeví zvýšením tahu komínu. Osobní zkušenost ale s tímto výrobkem bohužel nemám, zatím ho žádný klient nepožadoval. Ve Vašem případě, pokud byste nesplnili požadovaných 5 m účinné výšky, bych doporučil opravdu konzultaci s odborníkem a výpočtem potvrdit možné optimální řešení.

Odpovídá Ing. Roman Brabec, stavební inženýr

Tuto

Tuto odpověď jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 4/18.

redakce@dumazahrada.cz

Pokud máte nějaké dotazy, pošlete nám je do redakce na mail redakce@dumazahrada.cz. Pokud budeme sami vědět, rádi je zodpovíme, nebo pošleme některému z odborníků.