Dále se výrobci snaží o výrobu takových systémů, které maximálně zrychlí a zefektivní výstavbu komínových těles. Posledním trendem jsou tzv. chytré komíny s integrovaným plynovým krbem, které jsou ovládané chytrým telefonem nebo tabletem. Jejich provoz tak klade na své uživatele minimální nároky.

Schiedel KombiGas – víceúčelový komín dva v jednom

Na našem trhu se v loňském roce objevil komínový systém s několika komínovými průduchy, který umožňuje na jeden komín napojit jak kotel na plyn, tak kamna na tuhá paliva. Novinka pod názvem Schiedel KombiGas tak instalaci krbových kamen zejména u novostaveb výrazně zjednodušila a zlevnila. Za cenu jednoho komínu dnes zákazník získá vlastně komíny dva. Systém KombiGas má v jednom komínovém tělese zabudovány dva samostatné průduchy. První keramický komínový průduch je určený pro připojení spotřebiče na pevná paliva. Druhý plastový slouží k odvodu spalin od plynového kondenzačního kotle. Systém vedle odvodu spalin zajistí samozřejmě i přívod spalovacího vzduchu do plynového kotle. Oba komínové průduchy mají optimalizované parametry, které zaručí technicky správné, dispozičně výhodné a ekonomické použití jak pro spotřebiče na tuhá paliva, tak pro plynový kotel. Systém KombiGas navíc nabízí samostatnou víceúčelovou šachtu, kterou lze využít mimo jiné pro připojení solárního systému.

Monolitické komíny zrychlují a zefektivňují výstavbu

Dalším trendem jsou takzvané monolitické komínové systémy s integrovanou krbovou vložkou, které byly vyvinuty na míru menším prostorám. V těle komína je zabudovaný krb a celý systém zabírá plochu cca 55x55 cm, což je přibližně polovina než u běžných typů komínových systémů, na které jsou napojeny samostatně stojící krbové vložky. Výhodou těchto systémů je nejen úspora místa, ale i velmi rychlá výstavba, která navíc minimalizuje konstrukční chyby. Systémy Kingfire se vyrábí na míru přímo v továrně a na stavbu jsou dovezeny v celku. Instalace se provádí jeřábem. Odpadají tak možné konstrukční chyby, kterých se stavebníci dopouštějí, pokud používají různě svépomocně postavené komíny.

Komfort plápolajícího ohně na dálkové ovládání

Nejžhavější novinkou na poli monolitických komínových systémů je typ Kingfire LineareG s plynovou krbovou vložkou. Tento typ nabízí zákazníkům komfort plápolajícího ohně, který je možný ovládat zmáčknutím jednoho tlačítka. Systém Kingfire LineareG je možné ovládat dálkově, případně přes mobilní aplikaci v chytrém telefonu nebo na tabletu. Model LineareG vychází vstříc těm, kteří si chtějí každodenně dopřávat komfort plápolajícího ohně, ale zároveň jsou natolik vytížení, že by pro ně obsluha krbu na kusové dřevo představovala nechtěnou zátěž. U každého typu Kingfire jsou navíc k dispozici různé designové varianty provedení, včetně elegantních pohledových doplňků a příslušenství. Výsledný vzhled si tak může každý uzpůsobit svému stylu a vlastním představám.