Tenhle problém není neřešitelný, ale bohužel závisí na několika faktorech. Jedním z nich je nosnost podlah. Pokud máte beton nebo cihelné překlady, můžete přemýšlet i o stavbě. Pokud máte dřevo, komín bude muset být samonosný nebo jej bude muset nést současné komínové těleso. Ovšem stavba nového komínového tělesa je velmi náročná a nesplňuje požadavek našeho čtenáře na jednoduchost. Musíte počítat, že stavba komína zatíží stropnici cca 100 kg na 1 m. V téhle chvíli tak budete muset řešit statický posudek.

Druhou možností je keramika. Na trhu existují keramické odlehčené (dutinové) systémy, jejich složení netrvá víc jak několik hodin. Jde o jakési skládačky. Keramické bloky se slepují dohromady, jsou lehké a pevné. Na trhu jsou například dánské Scancore nebo EFFE DUE.

Následují kouřovody a komíny, které jsou samonosné nebo přichycené k fasádě nebo stávajícímu komínovému tělesu.

ČTĚTE TAKÉ:

Alternativou je proto lehký třívrstvý systém, a to buď celonerezový, například Schiedel ICS, nebo s nerezovým pláštěm a vnitřní tenkostěnnou keramickou vložkou – to je například komínový systém Schiedel Kerastar. „Hmotnost takového tělesa se pohybuje kolem 10 kg na běžný metr, v závislosti na průměru a konkrétním typu zvoleného komína. Komín může přitom být založen jak na stropní konstrukci, tak i na konzolu upevněnou na nosné stěně. V případě dodatečné stavby v užívaném objektu je u obou těchto komínů výhodou rychlá a čistá montáž – vše může být hotovo během jediného dne. Proto v tomto případě doporučuji právě tuto variantu,“ řekl nám Jiří Vrba, vedoucí technického oddělení Schiedel.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com