Připravte si jablka, hřebíček, celou skořici, citronovou šťávu a cukr. V prvním kroku omyjete jablka, oloupete slupky a vykrojíte jadřince. Takto je nakrájejte na čtvrtky.

A jdeme vařit

Vložte jablka do hrnce s vodou. Vody dejte tolik, aby byla jablka celá ponořená. Dovnitř vložte skořici, cukr, hřebíček a zakápněte citronovou šťávou. Koření dejte dle své chuti. Obecně se ale dá říct, že oblíbený poměr je na dvě kila jablek asi 250 g cukru, dva kusy hřebíčku a jedna celá skořice. Dle chuti můžete přidat i jeden badyán.

Čtěte také

Džem

Čtěte také

Zavařování v troubě: základní návod i výstraha před chybami

Pomalu je přiveďte k varu a na nízkém plamenu nechte vařit asi 15 minut. Jablka mají být měkká. Jakmile ovoce vychladne, dejte ho do sklenic. Pokud kompot zkonzumujete v následujícím týdnu, nemusíte sklenice zavařovat. Pokud ale chcete, aby vydržel celý rok, dejte se do zavařování.

Zdroj: toprecepty.cz, vareni.cz