Přestože u nás zdomácněla, tento okrasný keř původně pochází z Číny. Komule Davidova (Buddleja davidii) zde rostla divoce ve vyšších polohách. My si ji však spíše ceníme proto, že je jedním z osvědčených rostlinných zástupců, kteří dokážou na zahradu přitáhnout motýly stejně dobře jako včely nebo i čmeláky. Odsud také pochází její přezdívka motýlí keř. Rovněž se jí říká letní šeřík, kvůli podobnosti s naším tradičním, v květnu kvetoucím keřem. A její velkou výhodou je, že netrpí na škůdce ani choroby.

Solitérně i ve skupinách

Dorůstá výšky několika metrů, v závislosti na daném kultivaru, její větve budou zdobit mohutná a voňavá květenství, dlouhá asi 20 až 30 centimetrů, ale i více. Proto může komule dobře fungovat jako solitéra. Kdybyste chtěli vytvořit skupinu, vyplatí se vybírat mírně odlišné barvy květenství, většinou se jejich odstíny pohybují v různé škále fialové, některé s nádechem do modra, dále purpurové, růžové, ovšem v zahradnictvích byste objevili i bílé varianty, a dokonce také žluté. Komule ještě pomůže vyplnit „díru“ v živém plotě nebo vytvořit hezké pozadí pro květinové záhony. A naopak, stane se dominantou, když bude mít za sebou zelenou hradbu stromů.



Výsadba a řez

Stejně jako šeřík i komule miluje slunečné stanoviště. Neznamená to, že v mírném polostínu nepokvete, ale nebude to tak výrazné. Chcete-li vysadit více keřů, dbejte na dostatečnou vzdálenost mezi nimi, alespoň 1,5 metru. Vysazujte ji do dobře výživné, propustné zeminy s podílem písku. Patří mezi vápnomilné rostliny. A pokud by si sama mohla vybrat, lépe snese sucho než nadměrnou vlhkost. Obecně se doporučuje počkat s výsadbou na jaro, ale někteří odvážlivci nebo možná zapomnětlivci to zkusili i počátkem listopadu a byli úspěšní.
Kořenový systém nemíří příliš hluboko, proto se mladé rostliny můžou bez potíží přesazovat. Často se využívají keříky v kontejneru, byť se komule dá množit také řízky nebo semeny. V létě ji obsypají bohatá květenství, po odkvětu je odstraňte, aby se nevytvářela semena, rostlina se mohla ještě vzchopit a později přidat další kvetoucí nálož.
Pro zdárný růst má velký význam časně jarní hlubší řez, kdy se výhony zkracují asi na 30 cm (motýlí keř kvete na nových, mladých výhonech). A i kdyby se stalo, že větve v zimě namrznou, nemělo by to vadit, protože komule má výborné regenerační schopnosti.


Ochrana před zimou

Přestože původně rostla i ve výškách třeba 2000 m či dokonce výše a je mrazuvzdorná, když se podzim blíží k zimě, dopřejte jí důkladnou nastýlku. Jen nahrnout trochu zeminy nestačí, nebojte se přidat pěknou vrstvu kompostu i zdravé shrabané listí, nebo chvojí (kvůli ochraně oček na kořenovém krčku). Někdo neváhá komuli opatřit také netkanou textilií, aby výhony „nepoletovaly“ do všech světových stran a rostlina se dočkala jara v co nejlepší kondici.

Zdroj: iRecepář.cz, Zahrada-centrum.cz