Velmi nenápadně se blíží první školní den. Protože škola začne uprostřed týdne, sotva se děti podívají do školy, bude tu zase víkend. Ten bychom jim měli osladit a zpříjemnit třeba dobrým obědem. Klidně můžeme, pokud počasí dovolí, udělat party s lampiony, girlandami a balónky a hlavně spoustou zajímavého nádobí, které udělá slavnostním i docela obyčejné jídlo. Připravíme pestrobarevné slámky, kterými se bude pít z barevných papírových kelímků, plastové talíře jasných barev a slunečníčky k zapíchnutí do zmrzlinových pohárů. Zajímavý recept si můžeme naplánovat, případně vyzkoušet už teď. Když nám bude chutnat ve variantě z králíka, můžeme jej příště udělat z kuřete. V obou případech hotové porce přemístíme na velkou nahřátou mísu a obložíme malými žlutými citrónky a spoustou zelené petrželky. Některé citróny nakrájíme na plátky, které do půlky rozřízneme a překroutíme – vzniknou efektní „vrtulky“. Zelená a žlutá dekorace dodá tomuto jídlu velmi svěží vzhled. Citrónový králík Suroviny: 1 králík, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce piniových oříšků, 200 ml bílého vína, 1 citrón (chemicky neošetřený), šťáva ze 2 citrónů, 1 lžička sušeného oregana, 130 ml zeleninového nebo hovězího vývaru, 400 g brambor Králíka naporcujeme na šest porcí, osolíme a opepříme. Sůl pečlivě vtíráme do kůže i zevnitř. Česnek protlačíme lisem a smícháme se 2 lžícemi oleje a s piniovými oříšky. Králíka zprudka opečeme na zbylých 2 lžících oleje (případně trochu více), potom přidáme piniové oříšky a česnek a krátce opékáme dál. Přilijeme víno a povaříme asi 5 minut. Z citrónu ostrouháme kůru, jednu půlku nakrájíme na plátky, druhou vymačkáme. Kůru smícháme s citrónovou šťávou a oreganem a přidáme k masu. Přilijeme vývar a dusíme asi 45 minut. Ke konci dušení přihodíme plátky citrónu. Podobně to můžeme udělat i s rozporcovaným kuřetem, dusíme je kratší dobu, podle velikosti porcí. Dospělí si k tomuto jídlu dají dobré bílé víno, dětem předložíme ne moc sladkou, nejlépe neperlivou limonádu – třeba obyčejnou citronádu z vody, citrónové šťávy a lesního medu. Citronádu ale dětem servírujeme se vší parádou: s brčkem, cukrovým okrajem sklenky a kolečkem mandarinky, zavěšeným přes okraj sklenky. -ag-