Tuzemské banky zatím s výrazným zdražováním hypotečních úvěrů nespěchají, a to i přesto, že centrální banka v létě dvakrát zvýšila úrokové sazby. Růst úroků u hypoték se zatím nekoná a žádná z velkých hypotečních bank svůj sazebník nezměnila. Důvodem je především souboj bank o klienty.

"Cena peněz na trhu sice roste, ale máme ještě rezervu, která nám dovolí držet sazby dole," řekl generální ředitel Českomoravské hypoteční banky Jan Sadil. Podobně se zachovala Česká spořitelna i Komerční banka. Spořitelna sice v létě úročení upravila dvakrát, na srpnový zásah České národní banky však již nereagovala.

Důvodem relativního klidu je podle analytiků především boj o klienty. "V této chvíli je jednoznačným důvodem panující konkurence na trhu," míní analytik Atlantik FT Jan Schiesser. banky však už se srpnovým zásahem ČNB počítaly, a proto už v červenci, kdy poprvé zvyšovaly sazby, zahrnuly do zvýšení i předpokládaný další zásah ČNB.

Ke zdražení se neuchýlily ani menší banky. Odborníci soudí, že budoucí vývoj ceny hypoték záleží především na dlouhodobých úrokových sazbách i na strategii hlavních hráčů na trhu. "Trh je nastavený tak, že pokud spořitelna neudělá nějaký razantní krok, tak ostatní bank se úrovním sazeb až na výjimky přizpůsobí," dodal Schiesser. -čtk-