Život každého z nás je plný nečekaných situací. A tak se může stát, že se vám rozbije pračka či lednice zrovna ve chvíli, kdy vám do další výplaty zbývá pár dní. A právě v těchto případech můžete využít finanční rezervu v podobě kontokorentu.

Upozornění: Kontokorent sice můžete využít jako finanční rezervu, přesto se jedná o druh úvěru, který je nutno splatit. I proto je vhodnější vytvořit si finanční rezervu z vlastních zdrojů, která vám pokryje náklady na 3 až 6 měsíců.

Podívejte se na video o tom, jaký je rozdíl mezi účelovým a neúčelovým úvěrem:

Zdroj: Youtube

Co je kontokorent?

Kontokorent (povolený debet, kontokorentní úvěr) je doplněk běžného účtu, který vám dovolí jít se zůstatkem do minusu. Může sloužit jako finanční rezerva, kterou využijete k úhradě nečekaných výdajů, které se pohybují v řádu tisíců korun.

Výhody kontokorentu

Mezi hlavní výhody kontokorentu patří, že vám zajistí finanční rezervu, kterou budete mít neustále k dispozici. Zažádat o něj stačí jednou, čerpat jej však můžete opakovaně. Kontokorent se splácí sám připsáním peněz na váš účet.

Jak kontokorent funguje?

Kontokorent je typ úvěru. Při podpisu smlouvy si určíte, do jak velkého debetu (minusu) budete na svém účtu moct jít. Peníze z kontokorentu jsou formou bezúčelného úvěru. Je jen na vás, na co peníze využijete.

Velikost splátek ani termín u kontokorentu stanoveny nejsou. Obvykle se splácí sám připsáním peněz na účet. Mezi podmínky patří, aby byl debet na účtu dorovnán alespoň jednou za určité období – většinou se jedná o rok nebo 6 měsíců.

Pozor na úroky

Ačkoliv zní možnost využití kontokorentu pohádkově, stále se jedná o úvěr, který by se neměl používat na financování zbytečností. Úroky se zde platí z vyčerpané částky a za dobu, kdy jste na účtu v minusu. Protože se kontokorent obvykle čerpá jen pár dní v kuse, i s vysokou sazbou zaplatíte úroky v řádu desítek korun.

Zdroj: kb.cz, moneta.cz