Po celou dobu skladování ovoce a zeleniny je třeba vše důkladně a pravidelně prohlížet a podle stavu skladovaných plodin činit patřičná opatření – včas odstraňovat hnilobné či jinak napadené kusy, aby se chorobou nenakazily zdravé kusy. Skladování ovoce Autor: archiv Předpokladem dobrého uskladnění ovoce je to, aby plody, které chceme uskladnit byly zdravé, mechanicky nepoškozené (např. naprasklé atd.) a dostatečně vyzrálé nikoli však přezrálé. Důležité je prostory v průběhu skladování větrat a udržovat v nich optimální vlhkost vzduchu a teplotu zhruba 1 – 5oC Hrozící choroby U ovoce se nejčastěji z houbových skládkových chorob vyskytuje moniliová hniloba. U jablek a hrušek se také dosti často vyskytuje nebezpečná penicilinová – modrá hniloba. Dále se může u ovoce vyskytnout tzv. hořká hniloba, mušincovitost, hořká či alternariová hniloba jádřince či skládková forma strupovitosti jablek a hrušek. Plody mohou být nakaženy některou hnilobou již během vegetace (např. hnilobou jádřince), ale většinou jsou napadány až v průběhu skladování. Jinak ve špatně větraných skladovacích prostorách může docházet k tzv. fyziologickým poruchám např. hnědnutí slupky, u jablek ke sklovitosti dužiny, skvrnitosti, rzivosti či hořké pihovitosti. Skladování zeleniny Autor: archiv Z úrody zeleniny skladujeme jen odrůdy ke skladování vhodné za co možná nejvhodnějších podmínek – tedy pro většinu druhů zeleniny při teplotě 0 – 2oC a vlhkosti vzduchu 80 – 90 %. Výjimkou je česnek a cibule, neboť vyžadují nižší vlhkost vzduchu 60 - 70 %. Předpokladem dobré skladovatelnosti zeleniny je ve značné míře samozřejmě závislá na jejím zdravotním stavu. Kořenová zelenina určená ke skladování by neměla být mechanicky poškozenou a přestárlá. Totéž platí i pro brukvovitou zeleninu. Pozor na skladování cibule, nejlépe se totiž k dlouhodobějšímu skladování hodí cibule vypěstovaná z přímých výsevů nikoli ze sazečky a rovněž běloslupké odrůdy jsou prakticky dlouhodoběji neskladovatelné. Hrozící choroby Nejčastější chorobou, která ohrožuje skladovanou cibuli je krčková hniloba. U česneku se pak hniloby vyskytují u méně odrůd. Šíření chorob mezi uskladněným ovocem či zeleninou můžeme zamezit častou kontrolou. Proto tedy kontrolujte a kontrolujte, můžete si tak zachránit úrodu.