Velkou předností konvektorů je, že se velmi rychle ohřívají a dokážou účinně předávat teplo do místnosti. Disponují nízkým vodním objemem, což má za následek nižší tepelnou setrvačnost těchto těles. Konvektory využijete díky jejich velikosti a možnostem instalace především u velkých prosklených ploch, jako jsou francouzská okna, snížené parapety v případě velkých oken v místnosti nebo např. v podkrovních prostorách.

Tradice výroby konvektorů v Liberci je dlouhá už více než 50 let. Konvektory jsou součástí portfolia českého výrobce KORADO, který v letošním roce přichází s inovací celé řady KORALINE, tedy lavicových konvektorů. Tepelné výkony byly testovány dle ČSN EN 442 ve zkušebnách HLK Stuttgart, SZU Brno a certifikační proces byl proveden ve Strojírenském zkušebním ústavu Brno. Výrazným způsobem došlo k navýšení typů i rozměrů v segmentu konvektorů s přirozenou konvekcí. Nový je nejen design krycích mřížek, ale i provedení výměníku, který díky inovovaným lamelám dosahuje vyšších tepelných výkonů. V rámci inovací byla do portfolia doplněna i celá řada konvektorů s vysoce výkonným výměníkem pod názvem POWER. Výměník má dvojnásobnou plochu speciálně tvarovaných lamel a výkonově sahá až k hodnotám 7400 W v závislosti na rozměru. Důležité je zmínit, že i při takto vysokém výkonu nepřesahuje povrchová teplota vnějšího opláštění 40 °C. Nehrozí tedy, že by došlo k popálení. Mřížky nad výměníkem jsou vždy bezpečné, ať už jsou ražené, či lamelové. Vzhled je možné lehce modifikovat. Volitelným příslušenstvím jsou kryty stojánkových konzol, které nohu lavice kompletně zakryjí. Na pohled má tedy otopné těleso čistý a designový vzhled. Také je možné zvolit instalaci na stěnu, kdy pro řešení stačí použít stěnové konzoly. Barevná škála standardního vzorníku obsahuje 18 odstínů, případně je možné zakázkové lakování dle vzorníku barev RAL.

Co se týče designu, za zmínku stojí i provedení s dřevěnou deskou. Konvektory KORALINE s označením LDX či LDE s dřevěnou deskou jsou vhodné např. do zimních zahrad a ve verzi Exclusive s deskou v dekoru americký ořech i do vlhkého prostředí, např. ke krytým bazénům. Zde je samozřejmě potřeba dodržet patřičnou vzdálenost od vody. Dřevěné desky jsou ošetřeny mezinárodně certifikovanou olejovou povrchovou úpravou a uvnitř opláštění konvektoru se skrývá lakovaný výměník tepla. Barvu desky lze zvolit v dekoru dub, buk či americký ořech.

Pro nízkoteplotní systémy jsou vhodné především konvektory s ventilátorem (nucená konvekce). Ventilátor zvýší několikanásobně účinnost, a to platí i pro nízké teploty otopného systému. Tichý chod elektrického EC motoru, jednoduchá regulace pomocí pokojového termostatu i nízká spotřeba energie jsou samozřejmostí. Řada lavicových konvektorů KORALINE LV je vybavena úspornými a výkonnými ventilátory a elektromotorem s minimálním příkonem tak, aby konvektory dosahovaly vysoké účinnosti i při nízkých teplotních spádech.

Konvektory jsou řešením pro rodinné i bytové domy, školy, administrativní budovy či obchodní centra. Jsou vhodné do otopných soustav se všemi typy zdrojů tepla – tepelná čerpadla, plyn, elektřina, solární teplo, dřevo i biomasa. Instalací konvektorů české značky KORADO se může pochlubit např. letiště Brno, Ještěd, Technická univerzita v Liberci, a především velké zahraniční projekty, jako je např. Opera House v Kodani či MCBA Museum v Lausanne ve Švýcarsku.

Více na www.korado.cz