Pokud si chcete špenát z kopřiv užívat kdykoliv během roku, natrhejte si v době, kdy jsou výhonky kopřiv mladé, větší množství. Kopřivy spařte, rozmixujte a dejte do mrazáku.
Jaké kopřivy sbírat?
Ačkoliv rostou kopřivy celoročně, nejvhodnější je jejich sbírání v průběhu jara, dokud ještě nekvetou. Sbírejte mladé výhonky – cca 10centimetrové vrcholky. Kopřivy mají výborné léčivé schopnosti. Čistí krev, jsou antiseptické, obsahují železo. Využití mají také v kosmetice. Víte ale, jak si je připravit v kuchyni?
Recept: Kopřivový špenát
Budete potřebovat:
1 velkou mísu plnou čerstvých mladých kopřiv, 2 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, mleté nové koření, strouhaný parmazán, sladkou smetanu, olivový olej
Postup přípravy:
K přípravě špenátu z kopřiv budete potřebovat plnou mísu kopřiv. Ty nejprve povařte pár minut ve vodě. Odvar z kopřiv můžete použít k oplachu vlasů po umytí, ale i jako vývar do zeleninové polévky.
Nyní si nakrájejte cibuli na malé kostičky a zpěňte ji na oleji. Přidejte spařené kopřivy, podlijte trochou kopřivového vývaru, osolte, přidejte nadrobno nakrájený česnek, nové koření a chvíli vařte.
Pár zajímavostí o kopřivách můžete vidět zde:
Celou směs rozmixujte, dochuťte smetanou, pepřem a nakonec vmíchejte dvě rozšlehaná vejce se strouhaným parmazánem.
Kopřivový špenát podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Přidat jej můžete také jako přílohu k masu. Přidáním většího množství vody či smetany můžete vykouzlit vynikající polévku.
Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz