V Čechách se dříve vyskytovala především kopřiva žahavá. Ta je ale v posledních letech nahrazována spíš kopřivou dvoudomou. Ale je to vlastně jedno. Kopřiva je rostlina, která nás pořádně štve, ale přitom může skvěle léčit.

Revma a cévy

Kopřiva žahá kvůli chloupkům, které v sobě mají tři látky: histamin, acetylcholin a serotonin. Proto pálí a svědí postižená kůže. Je totiž výrazně prokrvená. A právě výrazné prokrvení potřebují končetiny a klouby s revmatem. Proto se dřív postižená místa, například kolena, ometala kopřivami. Z důvodu prokrvení nejvíce zatížených svalů se také v některých státech po lázni nebo saunování šlehají kopřivami záda.

Vlasy

Už dávno je známo, že kopřivy jsou skvělý lék na lupy a podporují pevnost a vitalitu vlasů. Udělejte odvar z listů a přidejte i oddenek. Na pět litrů dejte velkou misku kopřiv. Louhujte 24 hodin, pak přiveďte vodu k varu, vypněte a nechte znovu alespoň hodinu louhovat. Pak sceďte, naplňte do lahví a myjte si odvarem hlavu.

Dna, močové cesty, cukr

Kopřivový čaj je močopudný. Je to tedy dokonalý nástroj na řešení zánětů močových cest. Látky obsažené v kopřivách tlumí zánět a s velkou výměnou vody v těle je to lepší než antibiotika. Velmi důležité je i to, že pomáhá proti vředům a nadýmání.

Kopřiva pomáhá uvolňovat z těla toxické látky a také snižuje hladinu cukru v krvi.

Vysoký odvod vody z těla je také perfektní při dně a otocích. Kopřivový čaj se doporučuje například při otékání nohou.

Dokonalá šťáva, nebo sušení?

Tohle všechno znamená, že kopřiva je perfektní léčivka. Můžeme s její pomocí vyčistit organismus a dodat mu energii. Jak ale kopřivy uchovat? Samozřejmě, že nejčastější jsou sušené kopřivy, ze kterých se dá dělat čaj po celý rok. Ale zkuste také z kopřiv vytlačit šťávu. Ta bohužel vydrží i v lednici jen asi dva dny. A tak zkuste vzít náruč kopřiv, posekat je na kratší kusy a ty pak odšťavnit. Nejlépe to jde u klasického malého lisu na drobné ovoce. Šťávu pak nalijte do formiček na led (drobnější jsou lepší) a zamrazte. Kostičky vydrží celou zimu a pokaždé, když budete chtít, vhoďte jednu kostičku do uvařeného čaje.