Chceme si koupit nové skvělé kořenky, jak to ale bude s jejich označením? Kdo při vaření používá sůl, pepř, kmín a dvě tři další koření, problém s tím nemá – pořídí si kořenky s označením základních druhů koření. Protože ale dnes potřebujeme jednotlivých druhů koření i jejich směsek opravdu hodně (a navíc nám stále přibývají, jak se nově objevují na trhu), začíná být mezi kořenkami trochu nepřehledno. Navíc pokud jsme fandové dokonalého designu a potrpíme si na moderní vzhled kořenek, (nejspíše v kombinaci nerez-sklo, hliník-sklo, nebo třeba olivové dřevo-sklo), asi těžko budeme originální vzhled nákladných kořenek hyzdit samolepkou s ručně vyvedeným nápisem „směs na bramborák“. Můžeme obejít obchody a podívat se po elegantních kořenkách keramických, které „jdou s dobou“ a mají na sobě už označení i mnoha méně běžných koření, třeba na přípravu thajské kuchyně, nebo názvy směsek. Druhou možností je přilepit na skleněné dózy malou samolepku zespodu na dno - pokud si nebudeme jisti, co obsahuje. Nejasné to bývá hlavně u různých směsí koření, které podle vzhledu prostě nerozeznáme. Vzhled řady skleněných kořenek by také měl zůstat nenarušený už z toho důvodu, aby vynikl jejich obsah - vzhled koření je mnohotvárný a různobarevný, že sám o sobě ve spojení s jednoduchou elegantní kořenkou interiér zdobí.

Zelenina a hlíva se směskou koření gyros a tahiniNa pánev wok nalijeme olivový olej, lehce rozpálíme a vhodíme plátky ze dvou stroužků česneku. Ihned přidáme špetku směsky koření gyros, čerstvě mletý zelený pepř a zázvor (sušený nebo špetku čerstvého, jemně pokrájeného). Česnek s kořením mírně osmahneme a přidáme kolečka z půlky pórku, nakrájenou hlívu ústřičnou (asi 25 dkg), hrst petrželové nati (postupně – polovinu až na konec, když vypneme oheň), jemné plátečky z jedné mrkve a plátky oloupaných brokolicových stonků. Orestujeme, mícháme na menším ohni, osolíme, přidáme římský kmín, lžičku jogurtu, lžičku tahini

(hustá pasta se sezamových semen) a ještě případně dosolíme. Zelenina by se měla spojit hustou omáčkou z tahini a jogurtu.

K tomu budeme servírovat jasmínovou rýži. Rýži (hrníček na jednu porci) vhodíme do hrnce silným dnem, kde jsme lehce a opatrně osmahli plátky česneku na olivovém oleji a přisypali římský kmín a špetky směsku gyros. Rýži mícháme a osmahneme, přidáme 1 dcl bílého vína, které ihned vyšumí, pak přilijeme vodu nebo zeleninový bujón (na 1 kg bude 1 litr), přisolíme a vaříme asi 7 minut, pak necháme rýži ještě v páře asi 15 minut. A podáváme.

-ag-Foto: Archiv In