Koriandr lze používat jako součást teplé i studené kuchyně, jeho pěstování je navíc velmi jednoduché.

Co byste měli vědět o koriandru?

Koriandr lze pěstovat jak na sklizeň natě, tak i na sklizeň semen. Zelená nať roste nejlépe v chladnějším počasí, tedy na jaře a na podzim. Rostlina tvoří krásné růžice jemně zelených listů ve tvaru krajky. Ve chvíli, kdy se oteplí, rostlina tvoří dlouhý a vytáhlý květní stonek. Ten nese jemně stavěná květenství s bílými či narůžovělými květy, ty později tvoří semena.

Nyní se můžete rozhodnout, zda budete koriandr pěstovat na semena, nebo nať, ideální je obojí. Z jara se vysévají semínka koriandru přímo na záhon – chutnou zelenou nať si můžete užívat v průběhu jara. Rostliny nechte přirozeně vykvést a vytvořit semena.

Z kvetoucích rostlin už mít semena nebudete, i proto je nutné udělat na podzim nový výsev – u koriandru z podzimního výsevu se semena netvoří. Zima se blíží, a proto na to není s klesajícími teplotami dostatek času. Během podzimu však můžete sklízet čerstvou nať, semena získáte v průběhu jarního výsevu.

Jak na pěstování koriandru?

Jak jsme již řekli, na jaře se semena vysévají do záhonu, nejvhodnější je duben. Koriandru se daří na plném slunci v bohaté a dobře odvodněné půdě, ideální pH je mezi 6,2 až 6,8. V teplém a chráněném stanovišti koriandr zvládne i mírný polostín v odpoledních hodinách. Do půdy je vhodné přimíchat rozložený kompost. Půdu udržujte vlhkou po celou dobu klíčení, vzcházení rostlin – až po vytvoření listů.

Pěstovat ho můžete také ze sazenic – v takovém případě je vysazujte ven na záhon až v druhé polovině května. V průběhu pěstování nepřihnojujte průmyslovými minerálními hnojivy, pokud nestačí kompost, přidejte hnojivo na bázi guána.

Koriandr sklízejte postupně, kousek nad zemí odstříhávejte drobné lístky, později v létě celé natě. Nikdy nesklízejte více než třetinu rostlin najednou.

Zdroj: zahrada.cz