Slavné korunovační klenoty symbolizují moc a vládu českých panovníků. Skládají se ze svatováclavské koruny, královského jablka i žezla a korunovačního roucha.

Většinu času jsou tyto vzácné klenoty uložené v takzvané Korunní komoře chrámu sv. Víta, jen roucho se uchovává ve speciálně klimatizovaném depozitáři Sbírek Pražského hradu.

A takhle probíhala korunovace Karla IV:

Zdroj: Youtube

Na dveřích komory, stejně jako na samotné pancéřové skříni na klenoty, je sedm zámků. A k nim existuje sedm klíčů a klíčníků (jde o prezidenta republiky, premiéra, předsedu Poslanecké sněmovny, předsedu Senátu, pražského arcibiskupa, děkana Metropolitní kapituly u sv. Víta a pražského primátora).

Vidět české korunovační klenoty na vlastní oči je možné pouze při významných příležitostech jednou za čas a jedna z nich vás zanedlouho čeká. Klenoty se opět představí veřejnosti při připomínce 30. výročí vzniku České republiky. Prohlédnout si je zdarma má šanci každý, kdo si na tento zážitek vystojí frontu od 17. do 21. ledna.

Originální je rovněž vitrína, v níž budou klenoty k vidění, jde totiž o schránku, kterou navrhl jeden z našich nejvýznamnějších architektů Josef Gočár.

Zajímá vás, kde najdete kopie korunovačních klenotů? Zjistíte to zde.

Společně s korunovačními klenoty bude ve svatovítské katedrále k vidění také lebka sv. Václava.

Zdroj: hrad.cz, irozhlas.cz