Hlavní výhody bezdotykových košů jsou hned dvě. Jak napovídá název, při vhazování odpadu se koše vůbec nedotýkáte, což je velmi praktické z hlediska hygieny, za druhé nepotřebujete k obsluze ruce ani nohy, tudíž k němu můžete přijít s plnýma nebo špinavýma rukama. Automatické otevírání ulehčí běžný provoz domácnosti také méně mobilním osobám.

Neviditelná ruka elektroniky

Nenasytný chřtán koše neotvírá žádný pracovitý trpaslík. Otevírání řídí infračervené senzory, které aktivují otevírací mechanismus, jakmile se přiblížíte k víku na výrobcem nastavenou vzdálenost - zpravidla je to 15 až 20 cm. Některé koše jsou poněkud aktivnější a klapou víkem, i když kolem nich jen procházíte příliš blízko, což je jistě snesitelná daň za pohodlí, jež poskytují. Po vhození odpadu se víko opět samo zavře. V kuchyni ovšem často potřebujete, aby víko koše zůstalo odklopené delší dobu. Pro tyto případy slouží tlačítka, kterými víko otevřete a následně uzavřete. V případě vybití baterie lze víko otevírat manuálně.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejčastější jsou typy, jejichž víko se odklápí směrem vzhůru, ale vyrábí se i koše s půleným víkem, rozevírajícím se do stran. Silent systém se postará o tiché otevírání a zavírání.

Napájení obstarávají baterie, jejichž optimální energetickou spotřebu zajišťuje speciální mikročip. Při 30 otevřeních koše za den by měly baterie vydržet 6 měsíců.

Stříbřitá elegance

Bezdotykové koše se vyrábějí zejména v kombinaci nerezové oceli a černého plastu, ale sehnat se dají i jiné barevné kombinace nebo koše celoplastové. Tvarově jsou nejčastější válce a hranoly, v nabídce jsou také typy speciálně tvarované pro umístění do rohu.

Další rozdělení se týká využití košů. Buď obsahují jednu nádobu na smíšený odpad, nebo dvě nádoby určené na tříděný odpad. Dále si můžete vybrat koše s vloženou nádobou, nebo koše, do nichž se vkládají pouze plastové pytle. Ty se na rozdíl od běžných košů nepřehrnují přes vnější stranu a proti klouzání jsou zajištěny pojistným kruhem. Třetí variantu představují kombinované koše, v nichž je v jedné části nádoba, do druhé se vkládá plastový pytel.

Škola hrou

Pro malé děti bude automaticky se otevírající koš představovat zábavu a bez odmlouvání se díky němu naučí vyhazovat odpadky. Ovšem pozor, aby je jeho klapající tlama nenadchla natolik, že ho budou krmit vším, co bude v dosahu, třeba vaším mobilem nebo peněženkou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com