Přírodní mramor se pro svou chladnou krásu a odolnost využíval v koupelnách a lázních už ve starověku. Moderní doba ho nahradila mramorem litým, který je levnější a na rozdíl od své majestátní předlohy nestudí. Litý mramor se vyrábí z mikromletých vápenců, sklářských písků, epoxidových pryskyřic a barviva. Výrobky se odlévají ve formě, čímž se dosáhne stejnorodého, dokonale hladkého povrchu.

Vany, umyvadla i sprchové vaničky z litého mramoru díky tomu vypadají skutečně luxusně. Ačkoli valná většina sanity z litého mramoru je vyráběna ve sterilní bílé barvě, na trhu najdete i výrobky v různých barevných provedeních. Umyvadla a vany v celé škále barev nabízí například česká značka Mramorit. Tvarově je litý mramor variabilnější než klasický akrylát a je schopen vaší koupelně dodat supermoderní, až futuristický ráz.

Jedinečné vlastnosti litého mramoru oceníte zejména u sprchových vaniček - ty se chlubí nosností až 300 kg a nehrozí u nich prohýbání. Mohou se zasadit bez převýšení rovnou do podlahy, a fungovat tedy jako bezbariérové. Kromě toho si povrch litého mramoru uchovává okolní teplotu, takže vás při vstupu do sprchy nestudí do nohou.

Zní to příliš dokonale? Ano, u všeho se najde nějaký zádrhel. Ačkoli se litý mramor označuje za téměř nezničitelný, musíte být opatrní při jeho čištění. Abrazivní prostředky obsahující hrubé brusné částečky mohou jeho dokonale hladký povrch snadno poškrábat. Výrobky z litého mramoru by se proto měly čistit výhradně jemnými tekutými saponáty a měkkým hadříkem. Neměly by přijít do styku ani s kyselinami, barvou na vlasy, lakem na nehty nebo oblečením, které pouští barvu. Při nákupu si tedy nejprve prostudujte pokyny výrobce k používání a k údržbě, abyste si výstavní kousek sanity neponičili hned v prvním týdnu.