Chtěli byste, aby vaše koupelna zářila zlatem? Není to vůbec přání z říše snů. Chcete-li si při koupeli připadat jako na zámku nebo u Ivany Trumpové na jachtě, máte několik možností, jak toho dosáhnout. Aby se koupelna zlatě leskla, nemusí být zlaté barvy moc, ale musí být rozhodně vtipně a chytře zkombinována s dalšími barvami. Zlatem pokud možno šetřete a nechte mu vyniknout vedle bílé, ale také tmavomodré anebo černé.

Zlaté kutilství

Různé levné pokusy se zlatou barvou nevycházejí nejlépe, jiné jsou vyslovený brak a nestojí ani za řeč – jako zlaté drátěné programy, kdy zlaté pruty vystupují tu v roli držáku na toaletní papír, tu jako mýdlenka, tu věšák na ručníky. Zlatá se brzy olupuje, přece jen se jedná o „kočičí“ zlato. Raději tedy jeden zlatý detail a zbytek kreativně dotvořit. Jak?

Třeba pod strop namalujte zlatou linku anebo podle šablony na bílou stěnu pár zlatých motivů, hvězdici, rybu...

Zlaté baterie nebo kombinované s bílou jsou obvyklejší v tradičních tvarech – kohoutkové, klasické, starodávné, jako vystřižené ze zámeckého interiéru. Také smaltované bílé armatury kombinované se zlatou jsou vysoce elegantní. Ale nutno dodat, že i kubisticky hranatý tvar baterie zlaté barvě celkem sluší. Umyvadlo je pak bílé a spodní kovová část se sifonem se opět může skvít zlatě. Se zlatem na umyvadlech a bateriích se třeba doslova vyřádila značka Hidra. Ta předvádí, že dokonce i boky WC a bidetu mohou být leskle zlaté stejně jako bidetová baterie.

Na nerezová, jednolitě kovová umyvadla jsme si už přivykli – hlavně v komerčních prostorách. Doma takové řešení ale působí příliš studeně. Kompaktní výlisek umyvadla na noze jako solitéru celý ve zlatém, to je ovšem jiná. Další možností jsou přiznané technické detaily jako háčky, šroubky, trubky, sifon, ovšem ve zlaté barvě, tím jsou i vypíchnuté, vystavené na odiv.

Zámecká koupelna

Stylová koupelna v historizujícím slohu má umyvadlo zabudované do bílé zásuvkové komody, aby toho nebylo moc, úchytky jsou sice zlaté, ale kontrastně moderní stejně jako rám zrcadla – také ve zlatě, ale poněkud na šikmo, zlato i rokokový styl jsou tak shozeny a pootočeny do současnosti.

Nepouštějte se do levných řešení, to se raději zlata vzdejte. Levné „zlaté“ věšáčky poličky dělají na první pohled dojem lacinosti a „kočičího“ zlata a interiér degradují. Nápaditosti se ovšem meze nekladou, a tak si třeba můžete u stropu namalovat zlatou linku nebo spirálu. Jednoduché a rychlé je také vymalování zlatým válečkem na bílou stěnu, k tomu stačí bílé obkládačky a zlaté armatury...

Koupelna se ale také může koupat jen ve zlatavém odlesku bez kousku hmatatelného zlata. To třeba když se kamenné obklady stěn, mramor na podlaze i sklo sprchového panelu povrchově upraví pomocí zlatých pigmentů tak, že přímo (ale vlastně ve skutečnosti nepřímo, náznakově) září a třpytí se.

TIP: Elegantní a decentní jsou obkládačky s matným florálním vzorem, z nichž některé mají zlatou linku, přes celou místnost se tak může táhnout zlatý pás.

Koupelna v bílozlaté je krásně jasná. Je tak svěží, že se přehlédne i sem tam nějaký ten stylový přehmat nebo nedotaženost. Spojíme-li ale zlatou s černou nebo kobaltově modrou, výsledek bude opravdu nepřehlédnutelný; dosáhneme démonického, silného efektu. A na mnoha detailech bude záležet, jestli se povede interiér uklidňující, nebo deprimující, moc tmavý a strašidelný a směrem do kýčovita.

Se zlatou se zkrátka musí opatrně.

-ag-

Foto: www.thinkstockphotos.com, Villeroy&Boch, www.isifa.com, www.krasnejsikoupelny.cz