Světlé barvy hrají v koupelnách prim už řadu let, protože opticky zvětšují prostor. Nemusí jít přitom jen o zářivou bílou, oblíbené jsou lehké nádechy nejrůznějších barev, jak je nabízí tzv. lomená bílá, uplatňuje se i lehoučce šedá a béžová. Z tohoto neutrálního základu pak vystupuje do popředí jasně bílá sanita doplněná kovovými prvky a leskem zrcadla. Této elegantní skladbě nemůže žádný minimalista nic vytknout. Aby ovšem koupelna nepůsobila příliš studeně, zútulníme ji dekorem dřeva.

O dřevu v koupelně jsme už pár článků napsali. Jde hlavně o to, že pravé dřevo podléhá vlhkosti, což je problém hlavně ve špatně větraných místnostech. Pokud jde o obklady a dlažbu, do jádrové koupelny v paneláku si raději pořídíme keramickou nebo vinylovou imitaci, zato v koupelně s okny si můžeme dopřát dřevo pravé, zvláště pak to exotické, které bývá odolnější a kapka vody mu neuškodí. Asi nejznámější a nejdostupnější je v tomto ohledu teak.

V koupelnách se čím dál více uplatňují také dřevěné nebo laminované skříňky, přičemž se zvyšuje poptávka po světlých dřevodekorech. „Souvisí to s požadavkem na co nejsvětlejší, projasněný interiér koupelen, takže vítězí odstíny světlých tuzemských i zahraničních dřevin. Mezi oblíbence patří jemné dekory Nebraska, Arlington nebo Colorado a útulný pocit pomůže vytvořit i tradiční bříza nebo dub,“ uvádí Ing. Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

U nábytku do koupelny musíme vždy hledět na kvalitu provedení a odolnost vůči vlhkosti, ať se jedná o pravé dřevo, nebo jeho imitaci. Skříňky by měly stát na nožičkách nebo být připevněny ke stěně tak, aby se materiál nedotýkal podlahy, kde se čas od času rozlije voda. Pravé dřevo je pak potřeba pravidelně ošetřovat olejem, aby do sebe nenasakovalo vlhkost.