Toužíme po krásné koupelně, která by nejen splnila základní funkci, ale byla i komfortní, aby se nám v ní dobře relaxovalo. Někdy nám pro realizaci chybí nápady, jindy nápadů máme fůru, ale pro jejich realizaci nám chybí prostor, jindy peníze. Jak to řešit? Nějaká schůdná cesta se jistě najít dá. Na pár koupelnových otázek jsme se tedy zeptali pana Martina Kocha ze společnosti Kaldewei, pro kterého je svět koupelen denním "chlebem".

Jaké jsou současné trendy v koupelnovém vybavení a jaký vývoj lze očekávat?

Domnívám se, že koupelna prochází přeměnou z funkčního místa, ve kterém lidé vykonávají své hygienické potřeby, na místo malé osobní oázy, kde lidé hlavně odpočívají, a tomu také koupelnu přizpůsobují. Koupelna je, a dá se předpokládat, že i v budoucnu bude, stále více chápána jako relaxační místo.

Jak se díváte na trend – propojení koupelny s obytnou místností, např. s ložnicí?

To je právě ten současný trend, kdy si lidé opravdu chtějí vytvořit vlastní a soukromou zónu odpočinku.

Zařídit si koupelnu, když nemáme nouzi o peníze a ani prostor, není problém. Problém ale nastává, když se nám ani jednoho nedostává. Jak přistupovat k zařízení malých koupelen, které známe především z panelových domů?

Nejdůležitější je, aby byl celý postup profesionálně naplánován. Vedle toho také doporučuji, aby se lidé informovali o tom, jaká jsou možná řešení v oblasti malých koupelen, která nabízí řada významných výrobců.

O co vše bychom se měli zajímat při výběru sanitární keramiky, aby naší koupelně „slušela“ a zároveň byla snadná na údržbu? Velkou kapitolou jsou v tomto ohledu sprchové kouty, jejichž údržba je často značně náročná...

Já osobně bych se zaměřil na vysoce kvalitní produkty, protože nikdo nechce přestavovat nebo měnit koupelnu každou chvíli. Například naše společnost nabízí skvělé designové provedení a co se týče problémů s údržbou, tak ty prostě neznáme. Vany a sprchové kouty jsou vyrobené ze smaltované oceli o šířce 3,5 mm a jejich povrch je opatřený speciálním filmem, který je díky tomu permanentně snadno udržovatelný. S tímto vyspělým povrchem se voda stáhne do tvaru perliček a steče z povrchu vany. Kapky vody na sebe nabalí částečky nečistot, a tím se odplaví. Tento snadno čistící povrch je doplněn o 30letou záruční dobu, která se vztahuje na všechny vany a sprchové kouty Kaldewei.

V poslední době se opět začaly vracet volně stojící vany. Kam se tyto vany hodí, kam byste je doporučil?

Aby si lidé mohli dovolit volně stojící vany, musí na to mít dostatek prostoru. A pak tyto vany vytvoří z koupelny opravdu speciální místo.

Masážní sprchové boxy a panely, určitě příjemná věc, ale jak si vybrat ten správný?

Opět bych navrhl konzultaci s odborníkem. Velmi často nemá smysl se zaměřovat na ty nejlevnější produkty, protože tyto technické výrobky, jako jsou například vířivé vany, by měly sloužit po léta bez jakýchkoliv problémů. Samotné Kaldewei výrobky nabízí šest různých perličkových systémů, poskytují tak řešení pro každé individuální přání, a jsme schopni je nabídnout v různých cenových hladinách.

Koupelna dříve narozených bude vypadat jinak než koupelna mladé rodiny. Co by v takové koupelně mělo a nemělo být?

Čím jsme starší, tím trávíme více času v koupelně. Psychologicky se koupání a sprchování prožívá intenzivněji a je vnímáno jako omlazení a revitalizace. Proto by měly být koupelny pohodlnější, než je tomu zvykem. S věkem také přibývají na důležitosti aspekty bezpečnosti. S postupujícím věkem se vana stává hůře přístupnou, proto by v koupelně neměl chybět širší sprchový kout s nízkou (nejlépe do země zapuštěnou) vaničkou opatřenou protiskluzovou úpravou. Ve sprše by nemělo chybět sedátko a u vany madla.

U koupelny generace 50plus by "vhodnost pro stáří" neměla být při jejím plánování středem pozornosti, ale měla by být takřka neviditelně integrována. Komfort a pohodlí - například díky sprchám s větší podlahovou plochou nenáročnou na péči - inovativní design výrobků, ale také bezpečnost, zaručovaná speciálními protiskluzovými povrchy, jsou věci, na které by zde měl být kladen největší důraz.

Děkujeme za rozhovor

-td-Foto: Kaldewei