Koupelnové předložkyZákladní vybavení koupelny tvoří vana, sprchový kout nebo obojí, a také umyvadlo, k celkovému vzhledu přispívá výraznou měrou i obložení stěn. Útulnost a výraznější výtvarný efekt pak vnáší doplňky a drobné zařizovací předměty, mezi něž patří právě i koupelnové předložky. Měkké a huňaté koberečky výrazně přispívají k příjemným pocitům při pohybu v koupelně, ale mají i mnoho dalších funkcí. Při kontaktu vlhkých nohou a dlaždic hrozí mimo jiné zranění při uklouznutí, koupelnové předložky toto riziko maximálně sníží, navíc mají tyto malé koberečky i protiskluzovou úpravu. S jejich pomocí můžeme také snadno a rychle obměnit vzhled koupelny, ceny nejsou příliš vysoké, stačí zakoupit dvě sady, sladit s nimi ručníky a třeba i župan, tedy další textilie, které se pravidelně obměňují, a můžeme mít střídavě koupelnu v různých barvách.

Důležitý je materiál

Při výběru koupelnových koberečků se neřídíme pouze barvou, vzorem a případně tvarem a velikostí, ale také materiálem, z něhož jsou vyrobeny. Můžeme vybírat z přírodních, syntetických a znovuobjevených takzvaných alternativních materiálů, kterými jsou plast a dřevo. Každý materiál má určité vlastnosti. Před konečným výběrem bychom tedy měli mít jasno, jakou předložku chceme a co od ní očekáváme. Asi největší oblibě se dnes těší přírodní materiály, které dodávají výrobkům specifické vlastnosti, barevnost i design. V tomto směru se vždy vyplatí volit kvalitní materiály, mezi něž patří kusy ze žinylkové bavlněné příze, předložky vlněné s vysokým vlasem, případně bavlněné předložky rohožového typu, jejich předností je pevnost a stabilita tvaru.

Pokud jde o design, často se objevují rustikální vzory, rostlinné i živočišné motivy, barevnost upřednostňuje přirozenost – tedy spíše pastelové či zemité tóny. Pro zlepšení vlastností jsou přírodní materiály, především vlna, většinou kombinovány s menším množstvím syntetických vláken.

Syntetické podložky bývají vyrobeny nejčastěji z polyakrylových vláken s přídavkem malého množství polyesteru, takové koberečky jsou pružné a jemné. Velmi kvalitním syntetickým materiálem je v tomto případě také polyakrylová mikropříze, díky níž získají koberečky jemnost a hebkost, ale současně mají vyšší savost a rychleji schnou. Na pomyslné špičce stojí pak koberečky z dutých polyamidových vláken, jejichž předností je tvarová paměť – po uvolnění zátěže se vlas vrátí zpět do původního stavu. Pokud jde o vzhled, převládají u těchto typů podložek abstraktní či jednoduché geometrické tvary s obvykle výraznou barvou i vzorem. Všechny výrobky jsou běžně upraveny proti plstnatění a línání, případně i proti UV záření.

Údržba bavlněných i syntetických výrobků bývá většinou snadná, vždy je ale nutné řídit se pokyny výrobce. V prvním praní mohou výrobky více línat, pereme je proto v textilním povlaku na jemné prádlo.

Plast či dřevo – už tu kdysi byly

Plastové předložky si možná mnozí pamatují z dětství. Různobarevné čtverce či obdélníky s lisovanými vzory, které se jednoduše zacvakly do sebe, a bylo možné z nich vytvořit pás potřebných rozměrů, bývaly svého času v koupelnách velmi obvyklé. Jejich nevýhodou bylo zanášení nečistotou a obtížné čištění. Nyní jsou již z kvalitnějších materiálů, kupují se většinou jako metráž, jsou měkké, a mají často zajímavé barevné provedení. Jejich nevýhodou je kratší životnost a náročnější údržba. Nejsou však drahé, je možné je využít i jen jako provizorní řešení.

Dřevo také není v koupelně novinkou, dřevěné rošty bývaly jejich součástí již v minulosti a měly mnoho výhod, dřevo je teplé na dotek, je hygienické, rychle vysychá. Dnes se k němu vracejí spíše designéři, nové předložky bývají z tropického dřeva, které je trvanlivé a odolné proti vlhkosti a není nutné ho ošetřovat ochrannými nátěry. Ve výčtu neobvyklých materiálů nesmíme zapomenout na výrobky z kokosových či sisalových vláken, ty jsou však poměrně drsné a neohebné, používají se tak proto jen výjimečně.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstockphotos.com, www.e-povleceni.cz, www.coroflot.com, Presser, Spirella