Současný trend otevřeného obytného prostoru s opticky dělenými zónami změnil i pohled na umístění a funkci koupelen. Původně oddělené a uzavřené místnosti sloužící takřka výhradně rodinným příslušníkům nyní architekti odvážně začleňují nejen do ložnic, ale i do integrovaných obytných částí domácností. Nová koncepce vnímání koupelny jako komfortního prostoru umožňujícího svým zařízením a umístěním relaxaci a komunikaci je letos jedním z hlavních témat. Estetika Trend otevřených koupelnových prostor výrazně ovlivnil vzhled jednotlivých částí koupelnového vybavení. Kromě nových kolekcí klasických zařizovacích předmětů představujících hlavně sanitární keramiku, armatury a koupelnové skříňky přicházejí nyní výrobci s atypickými kusy nábytku, které se dříve vyskytovaly jen v obytných částech bytu. Relaxace Do koupelen tak pronikají rozmanitá křesílka či lehátka, která podtrhují relaxační funkci prostoru, oddělení zón v koupelně umožňují volně stojící panely nebo poloostrovní kusy nábytku se zabudovanými umyvadly, která se tak stávají přístupná z více stran. Snaha o zvýšení ergonomických funkcí vede k tvorbě pojízdných či otočných skříněk a kontejnerů, sklápěcích zrcadel s integrovaným osvětlením a dotykového ovládání světel, armatur, splachovacích zařízení klozetů či masážních systémů ve vanách a sprchových boxech.

Požadavku architektů na možnosti odlehčeného dělení jednotlivých zón vyšli návrháři vstříc tvorbou skleněných zástěn s minimem kovových profilů, kreativní řešení prosklených uzavíratelných částí umožňují nové alternativy úchytů či madel. Wellness V oblasti sanity přicházejí výrobci s inovacemi, které umocňují relaxační funkci na maximum. Zajímavostí je vana Soft Bath, jejíž speciální povrch po napuštění tepou vodou změkne a může se tak přizpůsobit tvaru těla, vana WWW je zase obohacena o pulsující trysky Dry Jets určené na masáž krčních partií.

Komfortní je i model masážní vany osazené „neviditelnými“ tryskami Invisible Jets, které se po masáži zasunou a vnitřní povrch vany je při koupeli hladký.

Ozdobou otevřených koupelen se stávají sprchové kouty vybavené panely, jejichž jedinečný design často předurčí volbu typu ostatních armatur či dokonce celkového stylu koupelny a přilehlých částí obytného prostoru.

-jop-Foto: Duravit