Z redakčního mailu vybíráme další čtenářský dotaz, tentokrát od Adély K. z Pelhřimovska. V koupelně máme zánovní umyvadlovou skříňku umístěnou hned vedle vany a už po roce nabobtnaly její hrany tak, až se oddělily od korpusu. Dá se to opravit? A co dělat, aby to nebylo ještě horší?

Umístění umyvadlové skříňky těsně vedle vany není příliš ideální – už kvůli stříkající vodě. Často na ní také zůstává voda, když používáte umyvadlo, která pak negativně působí na hrany nábytku. Více vysvětluje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas. „Mikroskopickými trhlinkami v hranách proniká dovnitř vlhkost, ty se tak postupně rozkližují a nabobtnávají. Jestliže se tento problém vyskytne, nemůže za to až tak materiál, z něhož je skříňka vyrobená, ale spíše provedení jejích hran. Tak poškozené, jak popisujete, už nejdou opravit. Určitě se ale vyplatí vodu včas poctivě stírat, aby na nábytku nezůstávala, a stav se ještě více nezhoršoval.

Až si budete příště vybírat nový nábytek do koupelny, ptejte se, zda se na hrany použilo PUR lepidlo. Spolehlivým ukazatelem kvalitního ohranění dvířek je síla spáry mezi hranou a plochou nábytku. Pokud výrobce použije hodně lepidla nebo nedodrží správný výrobní postup, spáry jsou hodně viditelné. Jednou z výhod PUR lepidla je, že ho stačí použít málo, takže hrana těsně přiléhá k ploše nábytku. Tím vzniká tenká spára, která brání vniknutí vlhkosti. Spoj PUR má po vytvrdnutí také vysokou tepelnou odolnost, minimálně 100 °C. Další výhodou je i to, že se tenká spára prakticky nezanáší nečistotami, což představuje vítaný bonus hlavně u nábytku ve světlých barvách.