Lidově se jim říká koupelnové žebříky, stejně tak se můžete setkat s označením sušák ručníků nebo obecnějším termínem otopné těleso. Které však není deskové, skládá se z mnoha trubek. Ale i ty najdete v různých barvách a designových provedeních (všimněte si například hranatých tvarů).

1. Jak je to s tím sušením

Koupelnové žebříky si často pořizujeme nejen na vytápění, ale také na sušení mokrých ručníků. Nicméně snad každý odborník vám potvrdí, že pravidelné sušení mokrého prádla na otopném tělese způsobí v dlouhodobém horizontu korozi jeho povrchu. Proto se zdá praktičtější k žebříku přidat sušák nebo pár věšáčků, jež jsou k tomu výslovně určené. Velice příjemné však je utírat se nahřátým ručníkem, to je další bonus koupelnového žebříku.

2. Způsob topení

Podle typu ohřevu se rozlišují koupelnové žebříky teplovodní, dále kombinované (teplovodní+elektřina) a ještě elektrické. Záleží na tom, jak to u vás doma vypadá, kvůli jednomu žebříku jistě nebudete měnit otopnou soustavu. Marcela Bínová ze společnosti Hornbach připomíná, že pro nejjednodušší instalaci otopného žebříku v domácnosti s lokálním vytápěním, podlahovým topením nebo v koupelně panelového domu, kde není snadné cokoliv připojovat do sítě ústředního topení, je nejlépe použít elektrický topný žebřík.

3. Každý řeší výkon

Chcete koupelnu vytopit, nebo jen přihřát? Malý prostor zvládne otopný žebřík i vyhřát, ve větším bude fungovat jako doplněk třeba k podlahovému topení. Pro hrubou představu se často uvádí doporučení: na jeden krychlový metr prostoru je potřebný výkon topení asi 75 až 100 wattů.
Jenže v době moderních materiálů a technologií je každá stavba jiná svými vlastnostmi a není ideální určovat výkon topení bez znalosti tepelné ztráty koupelny. Její výpočet vycházející z mnoha údajů by proto měl řešit projektant.


4. K čemu je teplotní spád

Teplotní spád je kromě požadovaného výkonu tělesa nejdůležitějším parametrem pro výběr odpovídajícího rozměru teplovodního otopného tělesa, koupelnové žebříky nevyjímaje. Uvádí se třemi hodnotami, například 55/45/24 °C, kdy první číslo značí teplotu vody, na kterou ji ohřívá zdroj, druhé teplotu, která se ochlazená vrací ke zdroji, a třetí vyjadřuje požadovanou teplotu v místnosti.

5. Vše spolu souvisí

Martin Preclík ze společnosti Korado na příkladu uvádí, jak vše spolu souvisí. „Například otopné těleso Koralux Linear Max-M má rozměry 1820 x 750 mm. Při teplotním spádu 70/55/24 °C nabízí výkon 988 W (například u plynového kondenzačního kotle). Avšak při teplotním spádu 50/40/24 °C bude výkon ,pouze´ 456 W (zde si jako zdroj tepla představte třeba tepelné čerpadlo ). Ale pokud nepotřebujete koupelnu vytopenou na 24 °C a stačí vám například 20 °C, bude výkon tohoto otopného tělesa při teplotním spádu 50/40/20 °C roven 571 W.“ Znalost teplotního spádu pro správný návrh otopného tělesa je opravdu důležitá.

Nezapomeňte: Čím více tepla chcete, tím potřebujete vyšší výkon žebříku. A vyšší výkon většinou znamená i větší rozměr otopného tělesa nebo větší rozměr komponent (profilů), z nichž se skládá.

Zdroj: Korado, Hornbach