Chromovaný povrch se v koupelnách často využívá na baterie, technické prvky, doplňky, dále u svítidel nebo otopných žebříků. Proč? Důvodem je jeho nadčasovost a univerzálnost, snadno se kombinuje s dalším vybavením a od věci není ani cenová dostupnost.

Používá se snad všude

Vrstva chromu funguje jako ochrana kovových předmětů před korozí, současně zvyšuje jejich tvrdost. Mnohé vodovodní baterie mají tělo z mosazi a povrch z chromu. Celá řada pantů, madel, háčků a dalších drobností se také často vyrábí z mosazi opatřené chromem. Rámy sprchových koutů můžou být z hliníku a jednou z nejčastějších povrchových úprav je opět chromování. Tento kov najdete také u některých trubkových otopných těles například z oceli. Anebo u svítidel, kde se krásně doplňuje třeba s křišťálovými ověsy.

Vděčná záležitost

Díky široké nabídce výrobků s chromovaným povrchem není problém s jejich dostupností ani s výběrem. Když doslouží, zase není problém s jejich výměnou, aniž by došlo k estetické disharmonii. Barva chromu je daná. Jinak řečeno, nešlápnete vedle, i kdybyste zvolili produkt od jiného výrobce než původně.

Jen ať se blejskne

Přestože se v interiéru už několik let drží na výsluní mat, lesklý chromovaný povrch použitý v koupelně představuje čestnou výjimku, prověřenou časem. Důvodů je více. Hodně lidí si na něj zvyklo a nechtějí ho měnit. Rovněž je běžně k dostání, dostanete ho vždy a všude, a navíc dobře odráží světlo.
Držte se jen jednoho pravidla: Všechny baterie v koupelně a další doplňky s chromovaným povrchem vybírejte v jednom duchu, tedy v lesku. Nebo mějte vše v matu. Kombinace lesku a matu v tomto případě opravdu nevypadá dobře.

Starejte se

Údržba výrobků s chromovaným povrchem není složitá, když budete důslední. Zejména u lesklého provedení je vidět každá nečistota nebo zaschlá kapka vody. Proto je lepší čistit baterie a další doplňky častěji, každodenně otírat zaschlé kapky vody mikrovláknem a jednou až dvakrát týdně vše omýt. Zásadně nepoužívejte abrazivní ani agresivní čističe. Odstranit mírnou vrstvu vodního kamene se dá i s pomocí octu nebo citrónové šťávy, nanášejte je na hadřík, až pak čistěte. Nakonec povrch opláchněte vodou a otřete dosucha.

Tip navíc: Máte umyvadlovou baterii stále zacákanou? Podívejte se, kam míří proud vody, ideál představuje rovnou do odtoku. Není-li to váš případ, pak buď zmírněte proud vody, nebo přidejte flexibilní (nastavitelný) perlátor.

Zdroj: Almonte, bydlime.cz, Dům&Zahrada