Koupelna by měla být nejen místem bezchybně funkčním a vybaveným podle našich potřeb, ale i dokonalá z hlediska estetického, aby nic nerušilo, a my se zde cítili po všech stránkách dobře. Proto musíme věnovat velkou pozornost i obkladům stěn a Koupelny, obkladydlažbě, neboť v koupelně pokrývají velké plochy. Jde o jedny z nejdůležitějších prvků, které významně ovlivňují celkové působení a atmosféru místnosti.

Prvním hlediskem, podle kterého můžeme obklady vybírat, je samozřejmě materiál. Trh poskytuje široký sortiment – nejrozšířenější jsou keramické obklady, mezi luxusnější patří porcelánové či skleněné. Výběr je široký, i pokud jde o rozměry a design, a to jak tradiční, tak odpovídající posledním trendům či zcela extravagantní, a to vše v celkem širokém cenovém rozpětí. Jestliže tedy bažíme po koupelně zajímavé či neobvyklé, výběr správných obkladů je nejjednodušší cestou. Jak již bylo řečeno, k nejužívanějším patří jistě keramické obklady.

Čas oblíbených – protože jediných solidních na trhu – obkladaček Erika v pastelových barvách a s povrchovým reliéfem je naštěstí dávno pryč. Dnes si opravdu vybere každý, od obkladů s patinou antických dlažeb přes imitace nejrůznějších materiálů až po originální majolikové vzory. Obklady nemusí být zdaleka pouze čtvercové a dokonce Koupelny, obklady, umyvadlaani obdélníkové, ale i kosočtverečné, šestihranné, oválné, lze z nich skládat různé obrazce. Novinkou jsou například série obkladů, vytvářejících plastický vzhled hadí kůže, zvlněné vodní hladiny či dalších přírodních živlů, zákazník si podle svého vkusu může vybrat i z různých originálních graffiti či mozaik neobvyklých rozměrů, tvarů či dezénů.

Nejen lesklá sklíčka

Výrazné kouzlo mají obklady skleněné, neboť sklo působí na stěnách zajímavě v různých denních dobách podle ozáření sluncem, jiné je i při umělém osvětlení. Obklady se více lesknou, jejich odstín je jemnější a vzhled plastičtější, to vše vynikne zvláště u obkladů větších rozměrů. Nejobvyklejšími zástupci jsou mozaiky, stále žádanější jsou však právě obklady větších rozměrů. Ještě před nemnoha lety bychom mohli právě tyto vzhledově luxusní Koupelny, obklady, zrcadlo, umyvadloobklady koupit od českého výrobce, z nepochopitelných důvodů však byla výroba i přes velký zájem zastavena, firma ukončila činnost a zanikla. Nyní již má tento typ obkladů v portfóliu mnoho zahraničních firem a objevily se i na pultech našich obchodů. Tak jako u keramiky, i zde lze vybírat z mnoha barevných odstínů a rozměrových variant, mezi nejzajímavější patří metalíza a vzorované abstraktní či florální motivy a geometrické obrazce, zaujmou i reliéfní vzory tvarů misek, vlnek, kávových zrn a podobně… U některých z nich je však třeba vzít v úvahu obtížnější údržbu.

Umění i v koupelně

Jestliže bychom rádi měli i v koupelně originální obraz, který na rozdíl od těch zhotovených nejrůznějšími výtvarnými technikami vydrží drsné podmínky vlhkého klimatu s rychlým střídáním teplot, můžeme vybírat obklady ručně malované, a to v celkem přijatelných cenách. Můžeme si nechat odekorovat vlastní obklad podle předlohy, kterou si vybereme z nabídky umělce, případně si přinést předlohu vlastní, nebo jednoduše zakoupíme již hotové obklady z nabídky některého z ateliérů, které se touto činností zabývají. Obrazy a motivy je možné nechat namalovat na keramické i skleněné obklady, běžně dostupné v obchodní síti, a to jak s povrchem lesklým, tak i matným. Pro tento typ malby jsou používány dekorační vypalovací barvy, dlaždice jsou následně vypáleny při vysoké teplotě. Díky tomu získá výsledný dekor odolnost proti otěru, vysoké vlhkosti a změnám teplot, umístit je tedy můžeme k vaně, umyvadlu i do sprchového koutu. Trochu z jiné oblasti jsou obklady tematicky inspirované faunou. Nejde však o prosté vyobrazení zvířat, například po vzoru pravěkých jeskyní, i když i to by možná stálo za povšimnutí. Pro milovníky nekonformního stylu je však v tomto případě určena například série porcelánových obkladů firmy Cifre Ceramica – Cavallino s poměrně věrným vypodobněním zvířecí srsti. Jednotlivé prvky o rozměru 45 x 45 cm lze použít jako obklad i dlažbu, jde o mrazuvzdorný materiál v matném provedení. V koupelně můžeme tak mít srst divoké krávy, mustanga, tygra či třeba leoparda.

-Dana D. Daňková-

Foto: Los Kachlos, Cifre Ceramica