Opět vás vítám u našeho povídání o stavbě dvougeneračního rodinného domu. Nyní se na stavbě nic neděje, protože čekáme až vyschnou betony a budeme moci pokračovat. V jaké fázi se tedy nacházíme? Máme hotové omítky - příští týden budeme malovat. Jsou udělané betonové podlahy. Dům je zateplen. Podlahové krytiny máme také vybrány. V přízemí (u mamky) bude všude dlažba v dekoru dřevěných prken. U mě bude linoleum v barvě amerického ořechu. Stejnou barvu budou mít všechny interiérové dveře a kuchyňská deska. Při výběru linolea jsem se dozvěděla několik důležitých věcí. Chtěla jsem krytinu, která vydrží jak dětské řádění v pokojíku, tak denní „zátěž“ v kuchyni. V obchodě mi vysvětlili, že odolné linoleum se nepozná podle tloušťky, ale podle nášlapné vrstvy. Čím vyšší, tím lepší. Další novinkou byla kalkulace ceny. Například si vezměme můj budoucí byt. Podlahová plocha přibližně 85 m2 (kromě koupelny). Několik metrů bude prořez. Ok. Dostaneme se na max. 90 m2. Lino, které jsem vybrala stojí 300 Kč m2. Teď to začíná být zajímavé: podlahová krytina tedy stojí 27000 Kč, ale pozor! Je třeba připočítat, stěrku, dopravu, pokládku, lišty... to je snad vše. Cena se vyšplhá na necelých 40000 Kč. To je bomba, že? To jsme vybrali ještě dobře. V jedné prodejně dělala pokládka a vše ostatní dvojnásobek ceny materiálu… mazec.

Dneska bych s vámi trochu rozebrala naše koupelny. Mamka se „zamilovala“ do červené, takže vybírala s ohledem na ceny. Já jsem plánovala koupelnu oranžovou, nebo limetkovou, nebo žlutou… nebo všechny tyto barvy dohromady. Trochu zmatek. Můj konečný výběr je ale úplně jiný - Bambus! Podívejte se na obrázky. Obklady a dlažbu jsme kupovali v Siku. Tady jejich popis: „BAMBOO - Vyjímečná koupelnová série s designem vodorovně uspořádaných bambusových stonků.“ Je opravdu pěkná.

Rozmístění sanity v koupelně není úplně podle mých představ, ale z možných variant je nejlepší. V projektu byly totiž špatně (nebo ne zcela ideálně) zakresleny odpady vody. Při rozmisťování sanity jsme s mamkou musely brát ohled na spád vody.

V koupelně budu mít WC, bidet, vanu, umyvadlo a pračku. Mamka zase sprchový kout, vanu, WC, umyvadlo a také pračku. Jistě zde vznikne diskuze o vhodnosti neodděleného záchodu. Jak už jsem říkala, tak jsem žila v zahraničí a nikdy jsem se nesetkala s odděleným záchodem od koupelny. Přijde mi to normální a praktické. Vtipné také bylo, když jsem měla zahraniční návštěvu a byli jsme pozváni k mé kamarádce, která má záchod od koupelny oddělen. Můj kamarád se zeptal, kde je koupelna. Odešel a vrátil se poněkud zmaten. Potom mi šokovaně pošeptal, že má kamarádka nemá doma záchod!

Jsem ráda, že budu mít novou, krásnou bambusovou koupelnu. A taky budu ráda, když mi napíšete jak se vám má volba líbí.

-Eva Hiršová-