S přibývajícím věkem přichází jistá omezení, týkající se i pohyblivosti. A bez ohledu na věk vás může potkat úraz nebo operace či nemoc, kdy se po určitý čas nedokážete pohybovat jako dřív. Ovšem i přesto se můžete koupat ve vaně. Jak je to možné?

Jednu z možností prozrazuje tohle video:

Zdroj: Youtube

Snižte výšku

Doporučená instalační výška vany se pohybuje asi kolem 55 až 60 cm od podlahy k hornímu lemu. Někdy postačí, když bude tato výška snížená na 50 centimetrů, což usnadní vstup i výstup. Prakticky to znamená buď snížit vanu k úrovni podlahy (pokud to podlaha, ale i umístění a provedení sifonu dovoluje), nebo ji vyměnit za model s nižší hloubkou (běžně jde o 40 až 45 cm, ovšem existují také vany hluboké třeba 35 cm).

Pohoda s dvířky

Před lety se i do našich končin dostaly vany s dvířky, jen jejich cena byla většinou omračující. Teď už je situace lepší, vana s dvířky sice není za hubičku, ale dá se na ní ušetřit. Prodává se ve více rozměrech.

Nicméně ještě zajímavější se zdá dodatečná realizace dvířek do stávající vany. Instalace je podle výrobce možná do plechových, litinových, akrylátových i ocelových van bez ohledu na jejich tvar. Každá dvířka se vyrábí na míru a následná montáž je mnohem rychlejší a levnější, než kdybyste měnili vanu za sprchový kout.

Vyberte si sedák

Pokud budete rekonstruovat koupelnu a máte místo, možná pouvažujete i o vyzděném prostoru za vanou, který se v budoucnu může změnit ve stabilní sedák. Když vám pak bude dělat problém přehodit jednu nohu po druhé do vany, sedák významně usnadní cestu do vany i zpět (samozřejmě potřebujete rovněž madla).

Nemáte ani centimetr prostoru navíc? Vám se hodí sedák s madlem, který se snadno připevňuje. Osobní hygienu pak lze řešit i v sedu. Většinou se upevňuje šrouby a lze ho přizpůsobit šířce vany.

Nebo se podívejte na vanové lavice, jejichž část stojí vně vany a část uvnitř (mají nastavitelné nohy), prodávají se také s opěrákem zad. Stačí se usadit, posunout směrem do vany, opět přehodit jednu nohu po druhé a jste ve vaně. Bezpečnější vstup a výstup je zajištěný.

Nebojte se zvedáků

Pro lidi s omezenou hybností se vyrábí zvedáky a některé jsou cílené rovněž na vanu. Pokud jste klikli na úvodní video, možná vás překvapilo, že existují i jednoduchá řešení, jež nezabírají moc místa. Existuje více typů, zásadní je bezpečnost a snadná obsluha. Když zvedák v rozloženém stavu připomínající křeslo instalujete, sedák by měl být zhruba na úrovni lemu vany. Zde se posadíte, opět postupně přendáte jednu nohu po druhé a sedák snížíte. Doporučujeme: Zeptejte se svého lékaře, zda byste na vanový zvedák mohli získat poukaz na úhradu od vaší zdravotní pojišťovny.

Zdroj: www.ridder-online.de, heureka.cz