Kosmetické přípravky v koupelně často úplně změní vzhled této místnosti. Čistý, jednoduchý vzhled vezme za své, pokud každou volnou plochu zaplníme svítivě barevnými kelímky, dózami a lahvičkami. Výsledkem bude dokonalý chaos a vzhled přeplněného krámku na tržišti. Máme-li tendence k tomu shromažďovat v koupelně šampony, koupelové oleje a gely všeho druhu, je vhodnější mít uzavřené skříňky než otevřené poličky, které vyloženě svádějí k vystavování (a nevyhazování) pestrobarevných plastových obalů.

Omýt se a zase natřít...

Je to každodenní kolotoč: namydlit se, omýt se, osušit se - a pak zase hned pokožce dodat koupelí ztracenou vlhkost a tuk natíráním tělovými mléky nebo krémem po koupeli. Dá se říci, že to, co je v tomto segmentu na trhu nejlevnější, je zároveň nejbarevnější a nejvoňavější, nejnavoněnější. Platí to zejména pro sprchové gely a pěny do koupele. Levnější svůdně vonící přípravky jsou ale méně přátelské k pokožce a více ji vysušují než přípravky bez parfému, bez konzervantů, bez barviv.

Kdo se myje příliš často, drhne se kartáčkem nebo hrubou žínkou, zbytečně často provádí peeling - a současně přitom používá levná navoněná mýdla - systematicky si vlastně ničí ochranný film kůže. A může se dočkat nemilých důsledků - pokožka pak svědí, vysušuje se, ošupuje se, nemluvě už o možných alergických reakcích, pupíncích, ekzémech a podobně. Pokud nedáme pokožce čas vzpamatovat se a zase znovu ji zatěžujeme mycími prostředky, stává se podrážděnou, nemocnou.

Nešetřit ani na sprchovém gelu, ani na tělovém mléku

Na tom, co denně dáváme na pokožku celého těla, bychom příliš šetřit neměli.

Pokud budeme suchou a citlivou pokožku těla drhnout několikrát denně voňavými gely, zaplatíme potom zase o to více za "napravení" kůže. Konkrétně za výživná, nebo i léčivá hydratační mléka, emulze a masti. A to nemá cenu. Lepší je pozornost obrátit k přípravkům bez parfémů a případně konzervantů a barviv - přípravkům zabaleným do nenápadných obalů ve škále bílé, nebo přímo eko obalů s využitím přírodního kartonu, provázků, slámy, korku... Po otevření kelímku nebo lahvičky nám ovšem bude chybět to obdivné vydechnutí "ach jo, to nádherně voní"!

Kde nakupovat?

Nejjednodušší a nejlevnější řešení je regál v hypermarketu. Směje se na nás všemi barvami, vybíráme proto obezřetně. Kupovat kvalitnější "koupelovou" kosmetiku lze v lékárně. Rozhodně se vyplatí vyhledat lékárnu s dermatologickou poradnou, kde nám u speciálního pultu poradí vyškolení pracovníci, co se hodí právě pro nás a právě teď - podle ročního období, našeho aktuálního zdraví nebo stupně vyčerpání, stresu...

Další možností je recept od kožního lékaře, podle kterého nám v lékárně mohou příslušný tělový krém nebo tělové mléko vyrobit. To je pak absolutně bez konzervantů, musí se uschovávat v chladničce a spotřebovat do tří týdnů.

Šetrnou koupelovou a pokoupelovou tělovou kosmetiku nalezneme také v drogistických koutcích obchodů se zdravou výživou nebo různých eko obchůdků.

Kvalitní přípravky naši koupelnu vzhledově nezahltí

Sáhneme-li tedy po eko výrobcích a řadách lékařské kosmetiky, naše koupelna bude také najednou vypadat velmi elegantně, svěže a jakoby "zdravě" - řady bílých nebo vanilkových a béžových lahviček jemně dotáhnou vzhled koupelny, ale neposunou ji do polohy kýčovitého barvotisku. Přírodní vzhled koupelny pak ještě doplní sisalové nebo dřevěné masážní pásy, dřevěné kartáče a kartáčky, pravá mořská mycí houba, a bambusové misky na mýdlo a různé drobnosti.

-ag-Foto: www.profimedia.cz