Ještě nikdy nebyla nabídka televizí v obchodech tak široká jako dnes. Na malé ploše najdete televize s klasickou obrazovkou, ploché LCD obrazovky, plazmy, projekční a do toho se blíží doba digitálního vysílání, čemuž se televize bude muset také přizpůsobit. Jak se v nabídce tedy neztratit?

Skleněná klasikaTelevize s klasickou skleněnou obrazovkou, kterých je také několik druhů, jsou dnes stále nejprodávanější. K nejlevnějším patří modely s vypouklou obrazovkou, která ale deformuje obraz a odráží světlo z okolních zdrojů. Ploché skleněné obrazovky sice eliminují tyto nedostatky, jsou ale o něco dražší a jako v předchozím případě se jedná o starší technologii, která svojí kvalitou nemůže překonat technologie nové. Nemáte-li však příliš vysoké nároky na velikost úhlopříčky a na televizi se díváte jen příležitostně, protože si raději na dobrý film zajdete do kina, pak je plochá skleněná obrazovka dostačující. Vypouklé obrazovky splní svůj účel u malých televizí do kuchyně nebo na chatu. Otázkou ovšem zůstává, jestli na klasickou televizi budete mít dost místa. Šetříte-li doma každý metr čtvereční a jste milovníky moderního designu, pak spíše sáhněte po LCD obrazovce.

LCDNejdříve jsme se s LCD monitory z tekutých krystalů mohli setkat u mobilů, hodinek a kalkulaček, pak u počítačů a dnes se prosazují i jako samostatné televizní přijímače v domácnostech. Jejich velkou výhodou je zanedbatelná hloubka obrazovky, dají se zavěsit i na zeď. Ve srovnání s klasickými televizory však mají i jiné výhody, pro které stojí za to o nich přemýšlet. Neprodukují skoro žádné škodlivé záření, plochá obrazovka přináší dokonalý obraz, který je stabilní a ostrý bez blikání, čímž jsou výrazně šetrnější k očím. Jsou lehčí, lépe se s nimi manipuluje a oproti klasickým TV ušetří přibližně 70 % energie. Oproti plazmě má LCD vyšší jas obrazovky, takže za horších světelných podmínek je lépe vidět. Pro srovnání lze uvést, že LCD televizi s úhlopříčkou 55 cm koupíte za cca 16 tisíc Kč, což už je jistě přijatelné. Do velké místnosti, kde si chcete instalovat domácí kino, si pořiďte plazmovou televizi.

PlazmaV obchodě LCD obrazovky od plazmových na první pohled nerozeznáte, pokud nejste zrovna zkušenými specialisty. Plazma obrazovky totiž na rozdíl od LCD fungují zcela jinak, přestože základ je stejný. K podrobnějšímu vysvětlení bychom ale potřebovali kratší fyzikální lekci, proto zůstaneme u uživatelských vlastností. Při výběru se můžete jednoduše orientovat podle velikosti – plazmové televize se vyrábějí až od metrové úhlopříčky. Vykazují stejně dobré vlastnosti jako LCD. Jsou lehké, ploché, mají perfektní kvalitu obrazu a zvuku, šetří elektrickou energii a úhlopříčka může dosáhnout až 156 centimetrů. Plazma vám nabídne lepší barvy než LCD, je ale energeticky náročnější a citlivější na manipulaci. I cena těchto obrazovek se značně snížila, stávají se tedy stále dostupnějšími.

Projekční televizeJsou v podstatě „předchůdkyněmi“ plazmy. Klasické televize mají úhlopříčku obrazovky nejvýše do 82 cm, protože větší obraz by byl už díky technologii pokroucený. Projekční přijímače fungují na principu zpětné projekce, a tak umožňují velikost obrazovky od jednoho metru výše. Při srovnání velikosti obrazovky a ceny vychází poměrně levně, ovšem kvalita obrazu se nevyrovná skleněným obrazovkám. Pro sledování vyžadují spíše šero nebo tmu, za denního světla dělají problémy. Nejlepší uplatnění tak najdou v barech nebo hotelových halách.

Blíží se digitální televizeObecnému trendu digitalizace se nevyhnulo ani televizní vysílání. Hlavním důvodem je fakt, že klasické analogové vysílání dosáhlo svého stropu v možné kvalitě obrazu. Cenou za jeho další zlepšení by bylo zmenšení počtu stanic, což není žádoucí. Po přechodu na pozemní digitální vysílání se kvalita obrazu i zvuku podstatně zlepší. Co digitální vysílání bude znamenat pro nás, pro diváky? Faktický rozdíl bude pouze v tom, že budeme muset mít jiné televize nebo ty současné adaptovat. K současným televizím bude třeba přidat takzvaný set-top-box, který vypadá jako satelitní přijímač, ale bude mít anténu. Do budoucna se objeví televizní přijímače s integrovaným digitálním tunerem, které již nebudou set-top-box potřebovat. Ale je jich na trhu jen několik a jsou zatím drahé. Navíc klasický televizní signál tady ještě nějakou dobu bude, takže se rozhodně vyplatí pořídit kvalitní analogovou televizi a k ní externí přijímač.

Na co myslet při výběru
  • Velikost úhlopříčky – vaše vzdálenost od televize by měla být trojnásobkem velikosti úhlopříčky.
  • Místo pro televizi – klasické skleněné obrazovky potřebují hodně místa i do hloubky, LCD obrazovky nikoliv.
  • Formát obrazovky – pro televizní pořady stačí poměr stran 4:3, pro sledování filmů při přehrávání z DVD je lepší poměr 16:9.
  • Frekvence obrazu – rozhoduje o tom, jak bude obraz působit na vaše oči, 50 Hz není zcela optimální, volte raději frekvenci 100 Hz.
  • Doplňková výbava – podívejte se, kde jsou konektory pro DVD, domácí kino nebo kameru či fotoaparát, abyste k nim měli vždy přístup, máte-li doma děti, bude se vám hodit pojistka pro zablokování ovládání televize.
  • Nakupujte u specialistů – elektrospecialista vám přístroj předvede a pomůže s výběrem. U některých prodejních sdružení máte i šanci získat značkový nejnovější model za plně konkurenční ceny.
  • V každém případě si nechte televizní příjímač předvést, a to pro sledování televizního programu i DVD.

-td-Připraveno ve spolupráci s Petrem Bojnanským, ředitelem aliance heleFoto: hele, SONY