Domovinou katalpy trubačovité (Catalpa bignonioides) je zejména Severní Amerika a také východní Asie. Dospělé stromy dorůstají výšky 10 i více metrů, a tak můžou představovat skutečnou dominantu vaší zahrady. Ale zvolit lze také komornější verzi, zakrslý kultivar Nana, který je jako stvořený pro menší pozemky. Orientačně dorůstá do výšky 2 až 3 metrů, koruna mívá asi 2 až 4 metry na šířku. Právě kompaktní kulovitý tvar dal této „malé“ katalpě přezdívku zelený „slunečník“.

Jak bude vypadat

Kromě kulovité koruny charakterizují tuhle atraktivní dřevinu zpravidla zelené listy, tvarem připomínající srdce. Nejde o žádné drobečky, počítejte třeba s 20 až 30 cm. Barva listů se může lišit v závislosti na daném kultivaru, například Purpurea má v mládí listy fialovočerné, kdežto třeba Aurea žluté až žlutolozelené. Vysoké katalpy rovněž kvetou, na konci jara až počátkem léta. Dalo by se říci, že jsou doslova obsypané hrozny světlých květů a dost možná vám připomenou květy kaštanů (jen zakrslá Nana nekvete, nebo výjimečně). Na podzim korunu ozdobí neméně zajímavé plody, ty zase připomínají obří fazolové lusky, můžou být dlouhé 30 až 40 cm i více. Odsud také pramení označení „indiánský fazolový strom“. Katalpy se zpravidla prodávají s pěkně zapěstovanou korunou, ale v budoucnu se nemusíte bát vzít do ruky zahradní nůžky a tvar upravit.

Kam s ní

Zajímavý listnatý strom je vděčný nejen vzhledem. Vysazujte ho do dobře vyživené, propustné půdy, na slunné stanoviště. Poraďte se v zahradnictví, jak velká má být výsadbová jáma, například u rostlin s balem se doporučuje minimálně třikrát větší, než je samotný bal. Také myslete na vyvazování mladého stromku ke kůlům, které brání vyvracení, například za výrazně větrného počasí. Jinak je katalpa dost přizpůsobivá, zvládne i horší klimatické podmínky, třeba krátkodobé sucho, také těžší půdu či její dočasné zamokření. V našich končinách jde o mrazuvzdornou rostlinu.

Čím ještě zaujme

Velkým plusem katalpy je značná odolnost vůči chorobám a škůdcům. V létě se však nedá vyloučit plísňové onemocnění padlí, zejména v období velkých veder a vysoké vzdušné vlhkosti. Jde o známou chorobu, kterou poznáte podle skvrnek či povlaku bílé až našedlé barvy, především na listech. Silně napadané rostliny se doporučuje ošetřit fungicidy.

Tip navíc:

Tip navíc:

Obecně se stromky prodávají prostokořenné, nebo s kořenovým balem, případně v kontejneru. Prostokořenné si raději nechte vysadit některým profesionálem, kdežto výsadbu katalpy s balem, případně v kontejneru, byste měli zvládnout sami.