Rod Anthurium, který patří do čeledi áronovitých, zahrnuje okolo 800 až 1000 druhů pocházejících z Jižní a Střední Ameriky (Panama, Kolumbie, Brazílie a Ekvádor). Pro tyto státy představuje tržně nejvýznamnější květinu k řezu, která je distribuována do všech koutů světa.

Anthurium andreanum

Nejmohutnější zástupce rodu Anthurium, který se pěstuje jako interiérová rostlina. Listy jsou velké, lesklé, šípovitě srdčité, květy jsou velké, lesklé, zpravidla s odlišnou barvou toulce a palice. Nejčastěji se pěstují kultivary s květy červenými, růžovými, světlezelenými, krémovými nebo temně fialovými. Vyžaduje celoročně pokojovou teplotu, minimální teplota je 18 °C, ale optimum se pohybuje mezi 20 – 25 °C.

ČTĚTE TAKÉ:

Vybíráme světlá stanoviště bez přímého slunce a vyhneme se místům s proudícím vzduchem tak, aby rostliny nestály v průvanu. Je náročnější na vzdušnou vlhkost, proto doporučujeme nepřímé zvlhčování vzduchu. Při přímém rosení rostlin dochází k tvorbě nevzhledných skvrn na květech, stejně tak, jako při poklesu teplot pod 15 °C. I při nákupu řezaných květů dejte pozor na to, zda je nemají „uskladněné“ v chladicích boxech nebo v zimním období blízko vchodu, kde na ně proudí chladný vzduch. Substrát by měl být lehčí a vzdušný, ideální je směs rašeliny, perlitu a písku. Přihnojujeme slabšími roztoky vícesložkových hnojiv a zaléváme pokud možno odstátou a měkkou vodou.

Při zálivce vodou s vyšší tvrdostí dochází k zasolení substrátu a možnému úhynu celé rostliny. Substrát udržujeme celoročně stále mírně vlhký. Choroby a škůdci se na těchto rostlinách téměř nevyskytují. Pokud bychom se rozhodli rostliny rozmnožit, vybereme si k tomu jaro, kdy při přesazování rozdělíme stávající trs na více menších a ty jednotlivě rozsadíme. Množit se dají i semeny, která se vytvářejí v červeném oplodí na palicích po opylení, jedná se ale o zdlouhavý proces, během kterého získáme kvetoucí rostlinu až za několik let.

Anthurium scherzerianum

Je menší příbuzná „velkých“ antúrií. Listy jsou na rozdíl od předchozího druhu matné, široce kopinaté, květy jsou drobnější, miskovité, toulec a palice mají většinou stejnou barvu. V dřívějších dobách je pěstovaly naše babičky, jsou mnohem méně náročné než předchozí druh. Vyrovnají se lépe s nižší teplotou, minimum je pro ně okolo 16 °C, průvanem i nedostatkem světla. Nižší jsou jejich nároky i na vzdušnou vlhkost, dobře prospívají i při běžné pokojové vzdušné vlhkosti.

Anthurium crystallinum

Na konec jsme si pro vás připravili jednoho ze zástupců okrasných listem. Anthurium crystallinum má velké srdčité sametové zeleno-vínové listy, květy jsou nenápadné s drobným toulcem, zpravidla zelené barvy a zanikají v porostu. Nároky má podobné jako Anthurium andreanum.

Foto: archiv autorky