Krbová kamna vyzařují především sálavé teplo. Jeho podstatou je to, že teplo neohřívá vzduch, ale přímo předměty, na které dopadají tepelné paprsky. Tím se spotřebovává méně energie, interiér se rychleji vyhřívá a hlavně - nevíří a nepřepaluje se přitom prach. Krbová kamna jsou proto vhodná pro alergiky, astmatiky a do rodin s dětmi. Někdy ale kamna mohou navíc vyzařovat i konvekční teplo (tehdy se vzduch kolem kamen ohřívá a stoupá vzhůru), a to bočními stěnami. Pokud krbová kamna mají navíc tzv. konvekční komoru, vzduch ohřívají ještě rychleji.

ČTĚTE TAKÉ:

Dejme přednost dvojstupňovému spalování

Tento systém optimálně využívá energii topiva. Po shoření polínek dřeva znovu shoří i popel. Tím je dvoustupňové (terciální) spalování úsporné - logicky se totiž snižuje spotřeba dřeva nebo jiného paliva a také množství popela. Zamezuje se zde i špinění skla tím, že se k němu přivádí vzduch, který pak brání spalinám, aby přicházely se sklem do kontaktu a znečišťovaly je.

Důležitá zásada: topíme jen určeným palivem

V krbových kamnech se může topit různým palivem: především dřevem a dřevěnými peletami, ale i uhlím a briketami. Záleží na typu kamen. Někdy – v takzvaných vícepalivových kamnech – lze topit dřevem i uhlím. Palivo můžeme měnit podle toho, co právě máme, nebo co je cenově výhodnější.

Musíme se ale přitom přesně držet certifikovaného paliva, nesmíme je zaměnit. Do kamen určených jen na dřevěné pelety a uhelné brikety nesmí přijít kusové uhlí, které vydává vyšší žár; kamna bychom mohli propálit.

Praktická věc: Krbový sporák

Kromě vytápění slouží krbové sporáky s kachlovými obklady i k vaření. Mívají dokonce i místo k ohřívání a rozmrazování jídel. A když z plotny vyjmeme litinový kruh, můžeme vařit nebo opékat na otevřeném ohni. Také v krbových sporácích můžeme většinou spalovat jak dřevo, tak i dřevěné a uhelné brikety.

TIP Okénka krbových kamen nám většinou poskytují velkorysý pohled do ohně. Chceme-li si pohled do plamenů užívat ze dvou stran, zvolíme kamna s oboustranným prosklením.

TIP Do nízkoenergetického, a tím spíše do ještě dokonaleji utěsněného pasivního domu jsou obvyklá krbová kamna příliš výkonná. A aby se prostor nepřetápěl, pak běží stále na „přiškrcený“ výkon. To jim ale vůbec nesvědčí, ničí se tím. Poohlédnout se proto musíme po kamnech s nízkým výkonem - krbová kamna Salerno mají například výkon jen 2-4 kW, což je pro tyto domy naprosto dostačující.

Pokud je pro vás téma krbů a kamen zajímavé, pořiďte si poslední číslo časopisu Dům&Zahrada. Najdete tu k danému témadu mnoho zajímavých článků, protože právě v čísle 12/2012 se jedná o jedno z hlavních témat.