Představte si slavnostní vánoční hostinu, nádherně vyzdobený stůl, krásné květiny a zapálené svíčky – ale namačkaní hosté se strkají u stolu lokty a kolem je tam málo místa, že je umění vůbec vstát ze židle. Tohle právě by se nám stát nemělo. Dostatek místa na stole je vůbec první zásadou při stolničení a manipulační prostor kolem je zásadou číslo dvě. Proto na prostor náročnější kulatý či oválný stůl roztáhneme jenom tehdy, pokud jsme si jisti, že se kolem něho bezpečně projde s kouřící polévkovou mísou a že každý pohodlně vstane i usedne. K tomu za každou židlí musíme počítat s rezervou nejméně 70 cm. Důležité je i místo na stole - každý musí mít pro sebe nejméně 60 centimetrů plochy stolu. Pokud se nám příslušný počet hostů ke stolu nevejde, raději přisuneme ještě jeden menší stůl a celkem sjednotíme do podoby velké hodovní tabule překrývajícími se ubrusy, jejichž přechody umně skryjeme třeba širokými stuhami nebo jinou aranží.

Výzdoba velkého stolu má tedy svá pravidla, při jejich dodržování ale dílo korunujeme teprve svým vkusem a osobitostí při výběru a kombinací skla, porcelánu, doplňků, stolních textilií i květin.

Praktická nezbytnostV případě větší společnosti je nepraktické nosit na stůl talíř po talíři – využijeme spíše velké servírovací tácy. I krásný slavnostní servírovací tác musí být pevný, bezpečný a pohodlný na držení. Vybírat můžeme například z neobvyklých kombinací porcelánu, kovu a ušlechtilých druhů dřeva.

Květiny dotvářejí kouzloDodržujeme zásadu využití raději více nižších váz nebo misek s květinami než jedné velké. Váza nesmí být vysoká a překážející rozhledu – hosté si přes květiny musí vidět do obličeje. Na svátečním stole se bude vyjímat například ledová krása drobných frézií nebo elegantních lilií – jejich barvy zvolíme podle barvy ubrusu a nádobí; pokud si nejsme jisti, vybereme frézie a lilie sněhobílé. Růžemi sice nic nezkazíme, ale jsou většinou na slavnostní stůl příliš vysoké – proto je výhodnější vybrat drobnokvěté kultivary. Chryzantémy jsou velmi vděčné k aranžování, ale každému není u jídla příjemná jejich vůně; obecně vybíráme k jídlu květiny s odérem méně průrazným.

Živé světlo na stoleVánoční stůl by samozřejmě nebyl úplný bez světla svíček. Nejefektnější je vždy několikanásobné opakování stejného tvaru svícnů, na stůl postavíme dva až tři. Na rustikálněji pojatý stůl se hodí jednoduše soustružený svícen dřevěný, stůl plný křišťálu a vzácného porcelánu doplní svícny kovové - mosazné i nákladné stříbrné. U svíček sáhneme po čisté klasice a jednoduchých liniích i barvách. Dlouhé bílé svíce zatím zřejmě nic nepřekonalo.

-ag-www.isifa.com