U zahradního jezírka můžeme v létě trávit celý den, večer i noc; těšit se z něj lze doslova po celý rok. Radost na něj pohledět je v kteroukoliv roční dobu, kdy podle ročních období pomáhá významně měnit náladu a charakter zahrady. Což samozřejmě klasický bazén neumí. Ten čeká mnoho měsíců ve stále stejné podobě, až se v něm smočíme – a když se léto nevydaří, zase opuštěně hyzdí zahradu dál. Bazén je zkrátka problém organicky začlenit do přírodní scenérie. (Nyní specializované firmy už také ale umí využít bazénu a „předělat“ jej na jezírko – plocha bazénu se použije jako plovací zóna a připojí se pobřežní zóny s nízkou vodou osázené rostlinstvem.) Jezírko je využité stále – v zimě na něm můžeme bruslit, na jaře zkoumat, jak se pulci mění v žáby, v létě a na podzim pozorovat vážky, ryby a žáby a lekníny na hladině - a navíc se v něm samozřejmě koupat – trochu se osvěžit nebo si regulérně zaplavat.

Jezírko je nákladná a náročná stavba, jehož realizace se nám ale dlouhodobě vyplatí a přinese nám mnoho kladů. Pokud o něm vážně uvažujeme, zamyslíme se nad tím, čemu by mělo přednostně sloužit. Chceme pouze malé jezírko k zlepšení mikroklimatu v příliš suché a slunci vystavené zahradě? K občasnému osvěžení a dovádění dětí? Nebo k plavání? Jak máme velkou zahradu a kolik místa z ní bude věnováno na jezírko? Nejlepší je obrátit se na zahradního architekta, který se jezírkům už nějakou dobu věnuje, a tak měl čas vychytat všelijaké nedostatky a omyly. S ním také v klidu a dostatečně dlouho můžeme konzultovat své představy a společně dojít k finálnímu řešení.

Jezírko musíme budovat víceméně najednou, nejde to postupně, třeba podle toho, jak máme peníze. Za sebou musí následovat vyhloubení terénu a modelace dna, aplikace pískového podkladu, natahování a fixování jezírkové fólie, napuštění jezírka vodou a montáž filtrace - a také základní osazení břehů. To představuje také větší část financí. Zbývají menší a příjemnější práce – v dalším roce můžeme vybudovat dřevěné prvky jako terasy, lávky, můstky, dále příslušenství jako vodotrysky, a průběžně dosazujeme rostliny jak do vody, tak na břehy.

-ag-Foto: Marigreen, Zahradní centrum Děčín