O plotech jsme toho u nás už napsali dost. Pokud řešíte oplocení nemovitosti, jednou ze zamýšlených variant bude kovaný plot. Nabízí vysokou přidanou hodnotu danou vysokým podílem ruční práce nebo jednoduše tím, že kovaný plot je už po staletí symbolem luxusu, kvality i jisté estetické nadčasovosti. A protože se jedná o investici na několik desetiletí dopředu, vyplatí se při jeho výběru přemýšlet, abyste za své peníze dostali adekvátní řešení.

Prvním krokem je výběr vhodného dodavatele. Mějte na paměti, že místní kovář jistě dokáže vaše představy o kovaném plotě naplnit, ale již nezaručí, že kompletní zakázku dostanete ve stejné kvalitě, v plánovaném termínu a s kvalitní antikorozní povrchovou úpravou.

Na kovaných plotech je přitažlivé také to, že se při jejich výrobě stále používá poctivá ruční práce. Proto jsou například kované špičky plotů každá trochu jiná a tím pádem originální. Vybírejte výrobce, který ruční práci stále využívá. V opačném případě se dočkáte jen sterilně vypadajícího plotu bez onoho kouzla, které lidé u kovaného plotu vyhledávají.

Předností kovaného plotu, kromě jeho honosného vzhledu, je jeho životnost, která se počítá na desetiletí. Rozdíly v životnosti hledejme v použitých materiálech a povrchové úpravě. Seriózní výrobce používá pro výrobu plotových dílů pouze kvalitní ocelovou surovinu, která je spolu s několikanásobnou povrchovou úpravou žárovým zinkováním zárukou, že plot bude bez údržby sloužit několik generací.

Při výběru kovaného plotu se setkáte s dvěma přístupy, buď vám výrobce nabídne plotový dílec v pevně dané velikosti, a vy se budete muset přizpůsobit, nebo vám vyrobí plot přesně na míru. Výhodnější je samozřejmě druhá varianta.

  1. Bylo by smutné, kdybyste za své peníze dostali produkt, který se pouze tváří jako kovaný plot. Někteří výrobci totiž nabízejí neznalým uživatelům na první pohled výhodnou nabídku, která, jak se záhy ukáže, je jen pouhou imitací kovaného plotu nebo ještě hůře jeho nepodařenou kopií. „Nejčastěji se s imitací potkáte v hobbymarketech. Většinou jsou vyrobeny z jäklových tyček, které jsou duté anebo z velmi úzkého profilu. Na našem trhu se můžete setkat s napodobeninami z Číny, ale nejčastěji se setkáváme s napodobeninami z Polska. Podobně jsou na tom i ploty z hliníku, které mají pouze povrchovou úpravu podobnou tradiční kované patině,“ vysvětlil situaci Miloš Němeček ze společnosti LAMARK, největšího výrobce kovaných plotů v ČR.
  2. Každý jsme jiný a každý máme jiné potřeby, a rovněž očekáváme jiný vzhled plotu. Dobrý výrobce vám nabídne možnost výběru ze široké nabídky motivů plotových dílců a speciálních barev, které jsou nanášeny jen na povrch důkladně antikorozně ošetřený žárovým zinkováním. Zároveň v případě oklepávaných variant, které jsou mimochodem velmi oblíbené, nabídne ideální úpravu patinováním, což zajišťuje nejen typický vzhled, ale zvýrazní prohlubně, výstupky a hrany plotu.
  3. Přístup některých prodejců kovaných plotů by se dal charakterizovat jako "nakup a starej se". Dobrý prodejce naopak nabízí bezplatné poradenství a cenový návrh i dopravu vyrobeného plotu na místo zdarma. Přesněji, postará se o to, abyste byli od návrhu až po montáž v rukou odborníků, kteří vám ochotně pomohou. Samozřejmostí je rovněž požadovat po dodavateli flexibilní pozáruční servis.