Pokud doma nemáte krajkový ubrus po babičce, není nutné vyhazovat spousty peněz ve starožitnictví. V obchodě seženete krajku buď ze 100% polyesteru, nebo omyvatelného vinylu za pár korun. Omyvatelná ubrusovina v krajkovém provedení vás možná na první pohled trochu vyleká, ale když si s ní trochu pohrajete, uvidíte, že nakonec doceníte její přednosti. Své místo si najde jak na jídelním stole doma, tak i na chalupě.

Váza a sklenky pro slavnostní přípitek

Na první pohled obyčejná skleněná váza se rázem promění v kouzelný originál. Použijte k tomu široký pruh z krajkového ubrusu z PVC. Na slepení obou konců použijte oboustrannou lepicí pásku.

Vystřižený motiv kytičky přišijte na saténovou mašli. Střed květu dozdobte korálkem v barvě mašle a ozdoba sklenky je na světě.

Obal na deník

Svůj deníček si obalte do sytého balicího papíru, který vytvoří skvělý kontrast k bílé krajce. Řada vystřižených kvítků je přivázána na čelní stranu průsvitnou organzou. Jeden květ je pak provlečen na konci mašličky, a tvoří tak krásnou záložku. Krajkou si můžete ozdobit i ručně dělanou dopisní obálku. Místo lepidla k zapečetění obálky použijte provlečenou saténovou mašličku.

Staronový podnos

Vystřiženou krajkou vyplňte dno podnosu. Na sklenky můžete použít jednotlivé kytičky jako ozdobu. Přilepte pouze střed květu vteřinovým lepidlem.

Marmeláda jako od babičky

Dozdobte si krajkou sklenice s marmeládou. Použít můžete jednu řadu, nebo i širší pruh. Krajka z PVC po skle neklouže, a tak je potřeba jen zajistit bezpečný spoj obou konců. Přilepte je proto oboustrannou lepicí páskou.

Muškáty v květináči

Květiny a krajka patří určitě k sobě. Vyberte si výrazně jednobarevný květináč, který přizdobíte kouskem krajkového ubrusu z PVC s realisticky vypadající výšivkou.

Dárek

Širokou stuhou z organzy přichyťte čtvercový motiv krajky na dárek, zabalený v papírovém ubrousku. Dozdobte kvítkem fialky v barvě stuhy. Stejný motiv krajky se opakuje i na malé kytičce černého bezu, jen tentokrát použijte tenkou saténovou stužku se zlatým lemem.

Foto: Pleasurephoto.com