Králíky na Ústeckoorlicku chtějí přestavět zchátralou historickou budovu ve středu města na takzvaný Evropský dům. Radnice by přitom na projekt za zhruba deset milionů korun chtěla získat až 75 procent nákladů z evropských fondů. Centrum spolupráce města s partnerskými organizacemi by mělo být hotovo do dvou let, řekl starosta města Dušan Krabec.

"Jde o získání prostoru pro veškeré aktivity související se spoluprací s partnerskými městy v Polsku, Německu, svazem Němců a nadacemi Franze Schuberta a Franze Jentskeho," dodal. V budově vznikne konferenční sál a výstavní místnosti. Dům budou moci využít návštěvníci k získání poznatků o regionu i místní lidé, kteří budou hledat informace o unii.

Celý projekt je ale do značné míry závislý na získání evropských dotací. "Pokud by se nám nepodařilo uspět, tak to budeme muset posunout, protože ta porce je na nás příliš velká," upozornil starosta. "Můžeme požádat i Pardubický kraj nebo státní rozpočet, ale počítáme s tím, že čtvrtinu bychom zaplatili sami," dodal. -čtk-