Kralování předvařené rýže – symbolu rozblemcanosti - která se vyráběla z rýže nízké kvality a která před lety dominovala našim obchodům, už naštěstí skončilo. Předvařená rýže se naprosto nehodí k přípravě originálních pokrmů – čínských, japonských, indických, mexických ani jiných. Naší zásadou by mělo být, abychom používali rýži co nejvyšší dostupné kvality. Rýže, kterou koupíme, by tak v žádném případě neměla být polámaná – taková, kde těžko najdeme jedno celé, nepoškozené zrníčko. Taková rýže je nevalné jakosti. Jinak může být délka a tvar zrníček velmi různý – jsou druhy krátkozrnné i dlouhozrnné, některá rýže je kulatější, jiná štíhlejší. Všechny varianty rýže absolutně vyjmenovat nelze, protože jejích druhů a poddruhů je údajně více než jeden tisíc… Neloupaná rýže (například pod obchodním názvem „natural“) je z výživového hlediska nejcennější, protože není leštěním a bělením ochuzena o důležité látky, které se ve slupce a těsně pod ní vyskytují. Je to zejména vitamin B1, dále rýže obsahuje vitamin B2, bílkoviny, tuky, škrob a vlákninu. To však dříve nikdo nevěděl a zejména v 18. - 19. století se na vývoz rýže zbavovala slupek a spolu s nimi i nejcennějšího obsahu. Postrachem obyvatel, živících se výhradně bílou rýží, se stala nemoc beri-beri, tedy nedostatek vitaminu B1. Dobrá k běžnému, dennímu užití a k přípravě nekomplikovaných jídel je rýže „parboiled“ – speciálně upravená tak, že do zrna přejdou ze slupky všechny vitaminy a minerály. Dále si například můžeme vybrat rýži indiánskou nebo rýži divokou; to hlavně v obchodech zdravou výživou. Rýži jasmínovou koupíme ve větších či menších plátěných pytlích v asijských obchodech, nebo je už také běžně k vidění v běžné síti obchodů. Kvalitní, dlouhozrnná bílá rýže se hodí jako příloha k tradičním pokrmům – dostaneme ji v čínské restauraci jako příkrm nebo základ samostatného pokrmu. Dlouhozrnnou rýži jako přílohu preferuje také indická kuchyně, zatímco k přípravě indických dezertů se používají kulaté druhy. V japonské kuchyni se ke kvalitní rýži jí hlavně zelenina a potom ryby. Pokud jde o skladování rýže v domácnosti, uchováváme samozřejmě každý druh zvlášť. Jako dekorační předmět můžeme využít originální plátěné obaly i ozdobné papírové nebo dřevěné krabice. Pokud rýži však necháváme v kuchyni a ne v suché spíži, tak jen krátkodobě a pokud možno opět v suchu – takže v kuchyni s výkonnou digestoří. -ag-