Dnes kosmetický trh nabízí mnoho různých přípravků a produktů pro péči o vlasy: šampon, kondicionér, sérum, maska, vlasový sprej apod. Jak správně pečovat o vlasy, si řekneme v tomto článku.

1. Výběr vlasové kosmetiky

Správná péče o vlasy totiž začíná výběrem kvalitních přípravků podle jejich účinku a typu vlasů. Proto je v první řadě potřeba zjistit, jaké vlasy máte: normální, mastné, suché, či poškozené. Každý typ vlasů si vyžaduje trochu jinou péči. Pokud si nejste jistí, jaký typ vlasů máte, poraďte se se svou kadeřnicí. Před nákupem produktů je potřeba řádně přečíst složení. Samozřejmě, je lepší preferovat přírodní vlasovou kosmetiku bez obsahu sulfátů a silikonů. Agresivní látky ve složení produktů mohou zatěžovat vlasy a také ucpávají vlasové folikuly.

2. Mytí vlasů

Před mytím vlasy vždy dobře pročešte. Doporučuje se mýt vlasy jedenkrát za dva dny. Jejich časté mytí může způsobit suchost a svědění vlasové pokožky a vlasy se budou rychleji mastit. Pokud myjete vlasy každý den, potřebujete používat speciální šampon pro každodenní mytí. V tomto případě vlasy a vlasová pokožka se nepoškozují a nemastí. Pro lepší výsledek můžete kombinovat šampon pro každodenní použití se šamponem určeným pro váš typ vlasů. A pamatujte si, že účinnost šamponu není závislá na jeho množství.

3. Jen šampon nestačí

Věděli jste, že používat jen šampon nestačí? Samozřejmě, šampon odstraní z vlasů a vlasové pokožky prach, mastnotu a zbytky stylingových přípravků, krásně je očistí a zbaví různých nečistot. Po mytí vlasů by měl na řadu přijít kondicionér, aby vlasy zůstaly hydratované, pružné a lépe se rozčesávaly. Kromě klasického kondicionéru existuje také bezoplachový kondicionér ve spreji. Tento typ bezoplachové péče o vlasy vám ušetří hodně času. Stačí jen nastříkat do ručníkem vysušených vlasů a nechat ho vstřebat do vlasového vlákna. Poté vlasy vysušte obvyklým způsobem.

4. Fénovat, nebo nechat volně uschnout?

Samozřejmě, že bude lepší nechat vlasy volně uschnout. Ale pro zdraví vlasů není nic horšího, než spát s mokrou hlavou. V tomto případě je lepší sáhnout po fénu, je to méně škodlivé. Před jeho použitím aplikujte termoochranný sprej. Na tento krok nezapomeňte, i když si vlasy žehlíte nebo natáčíte na kulmu. Začněte fénovat na nejnižší nebo střední teplotu. Nespěchejte, vysoká teplota nedělá vlasům dobře.